Granqvist och Safari till slutspel

Landslagets mittback Andreas Granqvist får spela 16-delsfinal i Europa League-fotbollen. Det står klart sedan hans Krasnodar besegrat Dortmund med 1-0 i gruppspelets näst sista omgång. Krasnodar slog till tidigt mot Dortmund. Pavel Mamajevs straffmål i den andra minuten räckte till seger.(TT)
Publicerad 26 november 2015

Krasnodar slog till tidigt mot Dortmund. Pavel Mamajevs straffmål i den andra minuten räckte till seger. Det innebär att det ryska laget, liksom sedan tidigare Dortmund, är klart för avancemang till 16-delsfinal. Dortmund träffade målramen tre gånger men lyckades inte kvittera. Krasnodar tog över som gruppetta med en omgång kvar.

Lagkaptenen Granqvist spelade hela matchen för Krasnodar. Det gjorde även Sverige-bekantingarna Ari, med ett förflutet i Kalmar, och Ragnar Sigurdsson, i IFK Göteborg 2006-11. Däremot satt Carlos Strandberg och Wanderson kvar på bänken hela matchen.

Finalist utslagen

Bland övriga lag som bokade plats i 16-delsfinal, där de 24 gruppsegrarna och -tvåorna får sällskap av de åtta grupptreorna från Champions League, på torsdagen finns Lazio, Tottenham och Behrang Safaris Basel.

Lazio vann med 3-1 mot vårens finallag Dnipropetrovsk och förpassade det ukrainska laget ur turneringen. Antonio Candreva öppnade målskyttet i den fjärde minuten. Dnipropetrovsk kvitterade i den 65:e minuten men Marco Parolo återgav Lazio ledningen tre minuter senare. Det definitiva avgörandet kom på tilläggstid, genom Filip Djordjevic. Franska Saint-Étienne följer med Lazio till slutspel.

Tottenham vann med 1-0 borta mot Karabach. Den engelska landslagsanfallaren Harry Kane gjorde målet i den 78:e minuten. Dansken Christian Eriksen slog hörnan, sydkoreanen Song Heung-Min skarvade och Kane kunde stöta in bollen från en meter.

Basel utjämnade

Landslagsmeriterade Behrang Safari spelade hela matchen när Basel hämtade in 0-2 till 2-2 mot Fiorentina och säkrade gruppsegern. Federico Bernardeschi gav bortalaget en tvåmålsbuffert men med tio man - Facundo Roncaglia fick rött kort i den 26:e minuten - kunde inte det italienska laget försvara ledningen. Tjecken Marek Suchy reducerade i den 40:e minuten och egyptiern Mohamed Elneny kvitterade i den 74:e. Fiorentina är grupptvåa och har två poäng till godo på jagande Lech Poznan och Belenenses inför den sista omgången. Florenslaget avslutar hemma mot det portugisiska laget.