TT-Sport

Granqvist: "Kan inte bli mycket bättre"

TT-Sport Artikeln publicerades

Storseger, rekordpublik och tvåmålsskytt. Andreas Granqvist gottade sig efter VM-kvalmötet med Luxemburg. - Det kan inte bli så mycket bättre, sade han efter 8-0 hemma på Friends arena. Andreas Granqvist lyfte blicken, log lite snabbt och sedan konstaterade han: - Det är inte så ofta.(TT)

Andreas Granqvist lyfte blicken, log lite snabbt och sedan konstaterade han:

– Det är inte så ofta. Det var väl någon gång i Holland. Där tog jag också straffarna och gjorde något mål på hörna. Men det var ett tag sedan.

Frågan?

Den handlade om när landslagets lagkapten senast blev tvåmålsskytt.

Två straffmål

Efter mötet med Luxemburg behöver Granqvist inte längre vara diffus i sitt svar. 32-åringen slog till två gånger om i 8-0-segern på Friends arena, och dessutom gjorde han det inför rekordpubliken 50 022.

Mittbacken skickade in två straffar bakom målvakten Jonathan Joubert; 1-0 efter tio minuter och 6-0 i 67:e.

– Det är skoj, det var framför allt skönt med det första målet då vi fick hål dem. Vi vet att Luxemburg är ganska stabila så länge det står 0-0 och så fort vi fick det (1-0-målet) rullade det på ganska bra, sade han.

Minst sagt.

Sverige hade 3-0 efter 45 minuter och i andra lossnade det rejält. Marcus Berg gjorde sitt tredje och fjärde mål. När dessutom Granqvist, Mikael Lustig och Ola Toivonen hittade rätt slutade matchen med en storseger.

"Nyckeln"

– Vi ville inte bjuda in Luxemburg i matchen genom att slå korta bollar. Det var något vi snackade om att vi gjorde mot Bulgarien, att vi spelade lite för kort i början, sade han.

– Vi trycke dem (bollarna) mot Ola (Toivonen) och vi vet att han vinner nio av tio där uppe, och då fick vi några lägen direkt på det. Vi fick dem att jobba bakåt, och det var nyckeln.

Hur var det att spela inför en rekordpublik?

– Grymt. Vi visste att det förmodligen skulle bli ett publikrekord. Och att vinna med 8-0... Någon sade att det var många, många år sedan ett svenskt landslag vann med åtta mål, så jag tror inte publiken var missnöjd. Det enda kanske var vädret då, sade Andreas Granqvist.

Filip Helander kom in för lagkaptenen med nio minuter kvar och fick göra VM-kvaldebut.

Förbundskaptenen Janne Andersson ville inte att Granqvist skulle riskera att dra på sig en varning och därmed bli avstängd mot Nederländerna.

– Andreas Granqvist är en makalöst bra fotbollspelare och lagkapten och honom vill jag ha på banan i nästa match. När jag hade möjlighet att byta "Granen" gjorde jag det.

– De enda negativa med "Granen" är hans kropp när han har spelat match. Han är väldigt trött och blir väldigt sliten efter matcherna och behöver återhämtning. De tio minuter han slapp springa kan vara bra för oss fram till tisdag, säger Andersson.