TT-Sport

Goop snuvade favoriterna i Stochampionatet

TT-Sport Artikeln publicerades

Den 50:e upplagan av Stochampionatet på Axevalla skulle handla om favorittrion Dibaba, Hevin Boko och Vamp Kronos. De två förstnämnda galopperade bort sig under slutvarvet medan Vamp Kronos inte kunde svara Mellby Frees attack över upploppet.(TT)

Förstapriset var hela 1,2 miljoner kronor och en stor seger för ägaren och uppfödaren Mellby Gård AB (Rune Andersson).

Mellby Free gjorde blott åttonde starten men agerade som en gammal rutinerad travdam. Hon öppnade snabbt till spets och Goop släppte ledningen två varv från mål till Vamp Kronos. Efter ett varv hade Dibaba kommit fram utvändigt om Vamp Kronos med Hevin Boko i rygg.

Favoriterna galopperade

Loppet var låst med favoriterna längst fram. Men så galopperade Dibaba 800 meter från mål.

I sista kurvan galopperade även Hevin Boko med Jorma Kontio i sulkyn och vägen låg öppen för Mellby Free som säkert tog sig förbi Vamp Kronos över upploppet.

– Det ska egentligen inte gå att vinna ett sånt här stort lopp som fyraåring med bara sju starter tidigare. Men det är en väldigt bra häst som jag alltid har gillat men som har haft en del problem. Vi har haft tålamod och väntat ut henne och nu har utvecklingen kommit. Det här känns förstås jättebra, sade Björn Goop som tog sin fjärde seger i Stochampionatet.

1997 vann Goop landets största lopp för fyraåriga ston för första gången. Segern med Carolinas Mystic var något av ett genombrott för 41-åringen.

Det var många förlorare i Stochampionatet som bara hade fem felfria hästar. Några kuskar klagade på en alltför hård bana. Andra hade åsikter om att nio dagar mellan uttagning och final är för kort tid för återhämtning.

Örjan Kihlström om Dibaba:

– Hon var inte så spänstig som tidigare och kändes inte helt hundra.

Ny stjärna hos Redén

Daniel Redén hade ingen häst i Stochampionatet men han har ett tävlingsstall fyllt av topphästar.

Propulsion, Caid Griff, Love Matters, Lionel, In Vain Sund, Heavy Sound och Call Me Keeper är några av de bästa. Lägg även till Double Exposure som vann V75-1 på 1.10,1 över kort distans efter en imponerande insats.

Double Exposure tvingades trava utvändigt om ledande Shadow Gar hela loppet men Örjan Kihlström hade ändå ett rejält tag i tömmarna den sista biten.

– En underbar häst, det har jag tyckt ända sedan jag körde henne första gången. Nu mötte hon bara ston och då tål hon sådana här tuffa lopp och var väldigt bra i dag, kommenterade Kihlström.

Om en knapp månad avgörs det stora femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla. Redén har lyxproblem eftersom han har flera hästar som kan deltaga.

– Jag väljer mellan Double Exposure och Love Matters, vi får se hur det blir, sade Redén.