TT-Sport

Ryan Lasch överglänste Växjös Kris Versteeg

TT-Sport Artikeln publicerades

Det var europamästaren Frölunda mot svenska mästaren Växjö. Med det kom att handla om Växjös nyförvärv, amerikanen Kris Versteeg mot Frölundas amerikan Ryan Lasch. Och det var Lasch som vann bataljen och avgjorde för göteborgarna i straffläggningen (4-3).(TT)

Mångas blickar var riktades mot Växjös nyförvärv Kris Versteeg, dubbel Stanley Cup-mästare och med över 600 NHL-matcher i bagaget. Han gjorde SHL-debut mot Frölunda i Scandinavium inför 9 603 och presenterad sig direkt med en assist till 1-0 och ett behärskad handledsskott från teckningscirkeln i krysset bakom Frölundas Johan Gustavsson till 2-1.

– Det kändes bra och det var kul. Det kommer att ta lite tid innan jag hittar formen. Jag har inte spelat på tre och en halv månader, säger Versteeg efter matchen. Och han lovar att det kommer mer.

– Ge mig fyra, fem matcher så har jag hittat min roll och vant mig vid de större rinkarna. Sen är vi redo för slutspelet.

– Det kommer att ta några matcher innan jag vant mig vid den större rinken. Men jag är här för att försöka bli mästare tillsammans med de här killarna, hälsar han.

Lovord för Kris

Och Växjös tränare Sam Hallam har inte nog med lovord för sitt nyförvärv.

– Han tillför skicklighet, erfarenhet och lugn. Han ger den kedjan en ytterligare dimension. Det är väl vår bästa enhet i dag.

Men ändå kom Versteeg att överglänsas av en annan amerikan, Frölundas Ryan Lasch. Han matchade Versteegs poängproduktion under ordinarie speltid och avgjorde för Frölunda på straffar. Verteeg missade sin straff.

Frölundas tränare Roger Rönnberg öser å sin sida beröm över Lasch.

– Skillnaden för oss är att Ryan Lasch fortsätter att spela på samma höga nivå som i CHL-finalen.

Lasch stod för kvitteringen till 2-2, assisterade till 3-2 och satte den avgörande straffen bakom Växjös målvakt Viktor Fasth.

– Jag gör bara mitt jobb, säger han gång på gång och lovar mer.

– Jag försöker komma dit där jag vill vara. Det känns bra nu, men det kommer bara att bli bättre.

Kvällens delikatess

Annars var kanske den största behållningen för kvällen delikatessen i första perioden signerad Chay Genoway. Efter en sologenomåkning från egen zon rundade han Växjös kasse och rakade in pucken köksvägen bakom Viktor Fasth. Domaren viftade först avvärjande men ändrade sig efter videogranskning.

Matchen som helhet var en jämn kamp över tre perioder. Som alla matcher mellan lagen varit den här säsongen.

– Det är surt. Vi har förlorat många extrapoäng och i en så tajt serie kan det kan stå oss dyrt i slutet, säger Sam Hallam.

Det var Växjös femte förlust i rad på bortaplan. Men genom poäng klättrar de ändå ett steg i tabellen.

Frölunda å sin sida bröt en svit på fyra raka förluster på hemmaplan i SHL.

– Men vi tittar inte på sånt. Vi är inne i en process. Dessutom vann vi CHL-finalen hemma i förre veckan, säger Roger Rönnberg.