Frölunda höll undan mot Färjestad

Frölunda slog Färjestad med 2-0 och återtog andraplatsen i SHL. Två tidiga mål avgjorde. "Det är jäkligt viktigt att kunna stänga matcher när man är i ledning", sade Frölundatränaren Roger Rönnberg.(TT)
Publicerad 30 januari 2015

Färjestad kämpar för att bli som sämst sexa i tabellen, och därmed gå direkt till kvartsfinal när ligaspelet summeras. Och man hade fog för att tro på poäng mot Frölunda i Scandinavium. Färjestad hade vunnit alla tre möten mellan lagen tidigare denna säsong, och dessutom tre av sina fyra senaste bortamatcher.

Nye centern Tero Koskiranta gjorde debut i Färjestad, och Joakim Hillding var tillbaka. Men nu är Toni Rajala skadad.

Första perioden blev Frölundas. Två unga spelare ordnade 2-0. Båda fanns framför mål i rätt ögonblick, och båda fullträffarna hade riktigt eleganta förspel.

Snygga mål

19-årige Anton Blidh störtade fram och gjorde 1-0 sedan Mattias Janmark rundat Färjestads målbur.

20-årige Andreas Johnson smög in och mötte ett idealpass från Mathis Olimb, rakt igenom gästernas försvar. Det var Johnsons 17:e mål i SHL den här säsongen.

Gästerna hade det motigt. Två powerplay för att Frölunda varit för många på isen gav inget. Joakim Nygård fick utgå efter en olycklig vurpa där han krockade med både Frölundas målvakt och sargen. Värmlänningarna "vann" skotten mot mål i tredje perioden med 14-2, men fick ingen utdelning.

Färjestads tränare Tommy Samuelsson tyckte att målen gav Frölunda ett mentalt övertag, sedan hans eget lag börjat matchen utan den riktigt rätta gnistan.

””

Första nollan

Frölunda var bättre, och tog sin femte seger i de sex senaste matcherna. Målvakten Lars Johansson var utmärkt och höll nollan för första gången denna säsong.

Roger Rönnberg var klart nöjd med de två första perioderna.

””

I tredje påmindes han om förra matchen, då Frölunda nästan tappade en 4-1-ledning mot Modo.