TT-Sport

Fransson tillbaka efter en tung tid

TT-Sport Artikeln publicerades

Vad har förbundskaptenen Janne Andersson och Basels tränare Urs Fischer gemensamt? Båda har ratat Alexander Fransson den senaste tiden. Nu hoppas mittfältaren på spel mot Ungern i årets sista landskamp.(TT)

Fransson, 22, såg VM-kvalet mot Frankrike och var lika imponerad som alla andra, men det fanns ett stråk av personlig besvikelse.

Han hade velat vara i Paris.

Två dagar senare är han i Budapest - och tillbaka i det landslag som avrundar landslagsåret på tisdag. Fransson kallades in för skadade Albin Ekdal och tränade på Hidegkuti Nandor-stadion på söndagseftermiddagen.

Nu är han aktuell för spel.

För Fransson är det ett lyft efter en tung period. Efter den sensationella starten i VM-kvalöppningen mot Nederländerna fick han nöja sig med ett kort inhopp mot Luxemburg men satt fast på bänken mot Bulgarien.

"Glad att vara här"

I truppen till mötet Frankrike fick han inte ens plats.

– Jag fick en förklaring till varför jag inte kom, men den stannar mellan Janne och mig. Det är inga "hard feelings" och jag är glad över att vara med här.

I vintras värvades han till Basel från IFK Norrköping, spelade regelbundet i våras och inledde den här säsongen med speltid. Han var med i Champions League-matcherna mot Ludogorets Razgrad och Arsenal. Sedan kom motgångarna. Mot Paris SG borta fick han stanna hemma, spelade sedan sparsamt i ligan och blev dessutom sjuk.

TT: Hur har tiden varit?

– Den har varit tuff. Jag har inte spelat jättemycket. Jag är i Basel för att spela matcher, för att spela fotboll. Nu har jag inte fått många matcher. Men det är bara att kämpa på och så kommer det den här månaden istället, säger han.

Fischer roterar

TT: Har du fått förklaring till varför du inte får spela?

– Jag har fått det, men jag vet inte om jag vill gå in på det, säger Fransson först men ger sedan en bild av hur Urs Fischer resonerar.

– Jag tycker att jag gjort det bra när jag har fått spela, men fick en konstig motivering, att vi har en stor trupp och att han vill ge någon ny chansen.

TT: Vill han rotera mer i truppen?

– Exakt. Vi har en stor trupp och han vill att alla ska få speltid så att ingen går sönder, men att jag inte ens var med i truppen (mot Paris SG) kändes konstigt. Men det är bara att kämpa på och jag kanske måste ha lite tålamod också, säger Fransson.

Janne Andersson har deklarerat att han mot Ungern matchar ett antal spelare som stod utanför startelvan i fredags.

TT: Din chans till spel?

– Jag kom in sent här, men får jag speltid skulle jag bli jätteglad.

Gillar tydligheten

Fransson och Christoffer Nyman hade Andersson som tränare i IFK Norrköping i flera år. Efter matchen mot Frankrike hyllades landslaget för sitt kollektiva arbete, inte minst av tidigare landslagsmän som Niclas Alexandersson och Tobias Linderoth.

– Janne jobbar mycket så, han vill få fram ett kollektiv och han har tagit med sig idéer från Norrköping och puttat in här. Han är samme Janne här som han var då. Han vill att alla ska vara delaktiga, att det inte bara är han som står och pekar. Han är väldigt tydlig med vad han vill få ut av oss på planen, vad han förväntar sig av varje spelare. Han vill att vi vågar och tar för oss.

– Jag är inte förvånad över att det gått bra.

Nyman, som kan räkna med spel mot Ungern, säger:

– Som jag känner Janne är han väldigt tydlig i det han vill göra. Både han och (Peter) Wettergren har kört mycket taktiska träningar. Man märker tydligheten i hur han vill att vi ska spela. Det är en av hans styrkor som tränare.