Förstafemman bakom Skellefteåseger

Skellefteå bröt Linköpings segersvit och vann på hemmaplan med 2-1. Janne Pesonen och lagets förstafemma kan bli ett segervapen i det kommande slutspelet. I och med sin seger mot Leksand var Skellefteå klara seriesegrare för tredje året i rad.(TT)
Publicerad 27 februari 2015

I och med sin seger mot Leksand var Skellefteå klara seriesegrare för tredje året i rad. Ett Linköping på stark uppgång hade därför mest att spela för.

Med fem raka segrar i bagaget satte östgötarna också direkt Skellefteå under press och hade en puck i stolpen redan efter en minuts spel. Linköping som har chans att nå andraplatsen i serien och därmed lättare motstånd i kvartsfinalen och inledde med en intensiv forechecking.

Linköping har seriens överlägsne målligaledare i Broc Little, men ännu hetare efter nyår är Skellefteås Janne Pesonen som på bara 18 matcher i sitt nya lag nu är uppe i 15 fullträffar. Finländarens 1-0-mål visade högsta klass när efter 15.05 i den första perioden rundade Linköpingsmålet och lade in pucken köksvägen med en backhand. Skellefteås nya superformation med Pesonen, Patrik Zackrisson och Andrew Calof kan bli ett viktigt segervapen när slutspelet sätter igång om ett par veckor.

Särskilt Calof har efter en längre period med knackigt spel nu också kommit igång igen på allvar med poängproduktionen.

Efter Skellefteås ledningsmål jagade Linköping ännu hårdare för en kvittering men gick bort sig i Skellefteås zon. Hemmalaget kunde få tag i pucken och på en spelvändning öka till 2-0 genom Daniel Widing.

De här lagen kan mycket väl stöta på varandra igen i slutspelet och att det handlade om prestige syntes. Varken Skellefteå eller Linköping ville vika ner sig. Östgötarna kom också tillbaka i den andra perioden när Broc Little i numerärt överläge styrde in reduceringen till 2-1. Det var amerikanens 28:e mål i serien.

Slutperioden dominerades av Linköping som forcerade våldsamt för en kvittering på slutet, men Skellefteå klarade anstormningen.