Dramatisk säsong som ledde till AIK-jubel

Malmö FF var guldfavoriten som gjorde fiasko i våras. Hammarby var succélaget då, men höll inte hela vägen. I stället blev AIK till slut svenska mästare efter att ha pressats av IFK Norrköping ända in i sista omgången.(TT)
Publicerad 11 november 2018

16 maj: Ett Malmö FF i kris kom till Stockholm för att möta serieledande Hammarby. Några dagar tidigare hade tränaren Magnus Pehrsson sparkats efter förlusten i Trelleborg. MFF var närmast piskat att vinna mot "Bajen" och ledde med 2-1 med halvtimmen kvar. Men när Hammarby vände genom mål av Nikola Djurdjic och Pa Dibba drog man i praktiken ned rullgardinen för de senaste årens mästarlag, redan efter en tredjedel av säsongen. MFF var 14 poäng efter, trots en match mer spelad.

20 maj: Några dagar senare hade Hammarby chansen att skaffa sig en rejäl lucka även mot AIK. De sex poäng som skiljde vid avspark skulle bli nio vid derbyseger för de grönvita. Men efter att ha inlett säsongen med åtta segrar och en oavgjord kom första förlusten för Hammarby. Med tio minuter kvar gjorde Tarik Elyounoussi matchens enda mål på straff - och såg till att krympa avståndet till tre poäng.

16 september: IFK Norrköping smög med i toppen under våren, som avslutades med 3-3 mot AIK på Friends. När lagen möttes igen i september hade de obesegrade stockholmarna skaffat sig en niopoängslucka. Men "Peking" vann med 2-0 och spräckte förlustnollan för "Gnaget", efter att ex-AIK:aren Simon Thern gjort båda målen.

””

23 september: Efter succévåren var Hammarby mer mänskligt efter VM-uppehållet och fyra poäng bakom AIK inför derbyreturen i Solna. Hammarby misslyckades med att krympa avståndet. I stället skakade AIK av sig rivalen, för gott skulle det visa sig, när Henok Goitom efter en straffmiss i första halvlek blev matchvinnare efter paus. Något guldryck ville han inte prata om:

””

7 oktober: Norrköping, som veckan innan hade kryssat mot Sirius i Uppsala, tappade poäng även hemma mot Djurgården. Samtidigt ledde AIK med 1-0 hemma mot Örebro och var på väg att koppla ett jättegrepp om guldstriden. Men Filip Rogic kvitterade för ÖSK på tilläggstid - och såg till att AIK ledde med "bara" åtta och inte tio poäng inför de fem sista omgångarna.

29 oktober: Först 0-0 mot Djurgården och sedan 0-1-underläge hemma mot MFF. Hade AIK drabbats av guldfrossa? Sebastian Larsson dämpade de funderingarna när han knorrade in 1-1 mot MFF med en makalös frispark i 96:e minuten. Tack vare kvitteringsmålet hade AIK i alla fall fyra poängs marginal till ett jagande Norrköping med tre matcher kvar.

””

4 november: Efter var sin seger i omgång 28 skiljde fortfarande fyra poäng inför näst sista omgången. Norrköping var först ut, men såg ut att misslyckas med att sätta press på AIK. Ända tills Daniel Sjölund, i sin sista hemmamatch för laget, petade in 3-2 på tilläggstid mot ÖSK - östgötarnas fjärde raka seger.

Ändå var det dukat till guldfest på nationalarenan. AIK skulle ju säkra guldet vid en seger mot Gif Sundsvall. Daniel Sundgren prickade stolpen, Heradi Rashidi prickade ribban - men trots mängder av chanser lyckades ingen pricka målet. Matchen slutade 0-0.

””

För Norrköping lever guldhoppet vidare, efter att ha smugit bakom AIK i stort sett hela säsongen.

””

11 november: AIK behövde minst en poäng i Kalmar för att säkra Lennart Johanssons pokal. Lite nervositet spreds bland AIK-supportrarna när Norrköping tog ledningen mot Häcken. I det läget skulle Solnalaget missa guldet vid förlust mot Kalmar. Men strax efteråt nickade Robin Jansson in 1-0. Det blev segermålet och AIK var svenska mästare för tolfte gången.