TT-Sport

Erfarna spelare viktiga för debutanterna

TT-Sport Artikeln publicerades

USA har tre stycken. Europa fyra. I Des Moines, USA, är det sju spelare som debuterar i Solheim Cup-sammanhang. Publiken i Des Moines har växt för varje dag som har passerat.(TT)

Publiken i Des Moines har växt för varje dag som har passerat. När Solheim Cup, lagtävlingen i golf mellan Europa och USA, väl drar igång tror arrangören att första tee kommer att vara omringad av fler åskådare än vad tävlingen någonsin har varit med om.

För erfarna spelare spelar det stora intresset ingen större roll.

Frågan är hur debutanterna ska klara av trycket.

Och det finns gott om nya Solheim Cup-spelare.

Sju debutanter

Kapten Juli Inkster har tre stycken - Danielle Kang, Austin Ernst och Angel Yin - i USA:s lag. Annika Sörenstam, kapten för Europalaget, har valt att ta med fyra i sitt lag; Madelene Sagström, Sverige, Georgia Hall, England, Florentyna Parker, Tyskland, och Emily Pedersen, Danmark.

– Ja, det är ganska många, säger Sörenstam.

– Vi försöker få dem att känna sig etablerade, höll jag på att säga... Nej, men alla har ju spelat på LPGA. Det är väl bara Florentyna Parker som inte har gjort det.

TT: Vad har du sagt till dina debutanter?

– Man går bara runt och snackar med dem. Det är viktigt att de får spela med spelare som de känner sig bekväma med. Man får se till att de vet hur viktiga de är. Jag har sagt till dem att varenda poäng räknas, varje spelare räknas vare sig om man är ny eller gammal, säger hon.

I den processen har Annika Sörenstam fått hjälp av Europas mest erfarna spelare och ledare; Catriona Matthew, Skottland, Anna Nordqvist, Sverige, och Suzann Pettersen, Norge.

"Frågor hit och dit"

– Det är alltid skönt att veta att man har någon att luta sig emot. Det är ju alltid frågor hit och dit. Vad händer nu? Vad gör vi? Så det är skönt att ha folk mer erfarenhet runt sig. De sprider något slags lugn medan en annan är lite mer stissig, säger Madelene Sagström.

– Alla har varit här på ett eller annat sätt förutom oss fyra rookies, och de mer med erfarenhet vill att man ska fråga om det är något.

TT: Vad är det bästa tipset du har fått?

– Alla säger samma sak. Det är: "Kom ihåg att andas, det är en lång vecka, kom ihåg att andas och ta en paus om du behöver".

Solheim Cup avgörs på Des Moines Golf & Country Club i Des Moines, Iowa, USA. USA är regerande mästare efter segern i Tyskland 2015. Men det var Europa som vann den senaste tävlingen som spelades på amerikansk mark.