TT-Sport

En häftig upplevelse för Andersson

TT-Sport Artikeln publicerades

Vändningen mot Frankrike, Ola Toivonens osannolika mål och ledning i VM-kvalgruppen - fotbollslandslagets 2-1 på Friends är däruppe bland de verkligt stora svenska idrottsprestationerna på senare år. En match värd att minnas.(TT)

Det är snart ett år sedan landslaget havererade i just Frankrike och eran Erik Hamrén tog slut en bitter kväll i Nice. Då var Andersson redan i gång med arbetet som näste förbundskapten.

Han hade nästan allt emot sig inför VM-kvalet.

Ett landslag med ett skadat varumärke, utan världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic och trotjänare som Kim Källström, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin och en Erik Johansson som inte längre ville vara med. Frankrike och Nederländerna i samma grupp.

Och när det drog ihop sig till första kvalmatchen mot Nederländerna var Albin Ekdal och veteranerna Martin Olsson och Sebastian Larsson skadade.

Men han hade också mycket med sig.

Chansen att skapa något eget

Chansen att bygga nytt. Låga förväntningar. Inga höga yttre krav att baxa ett nykomponerat landslag hela vägen till VM-slutspelet i Ryssland 2018.

– I grunden är jag sådan att det som ligger framför mig tar jag tag i, jobbar med och så förbereder jag mig så gott jag kan. Jag funderar inte på vilka vi möter senare i höst. Nu är det handgripligen så att vi tittar på nästa match.

– Men när jag tittar tillbaka på samlingen inför Hollandsmatchen, när jag med den erfarenhet jag har nu reflekterar kring den så är det otroligt med fem spelare som slutat, Albin, Martin och Sebastian skadade och vi skulle möta Holland... I efterhand kan jag tycka att det var väldigt bra gjort av oss. Vi hade lite tur och flyt och bra målvaktsspel i den matchen.

"Flyt" fanns också med i hans analys av den osannolika upplösningen mot Frankrike.

– Avgör man så här sent i matcher har man flyt. Då är det lite tur. Det hade vi i dag. Men som helhet är jag väldigt nöjd med hur spelarna genomför matchen. Långa stunder är det bra. I perioder i andra halvlek har de för mycket boll och vi får freda oss i straffområdet. De hade ohälsosamt mycket boll i andra halvlek, säger Andersson.

En ovanlig upplevelse

– Det är sällan man får vara med om en så här häftig avslutning på en match.

Tur är också något man förtjänar.

På kort tid har Andersson och staben runt honom sålt in sina idéer till spelartruppen och fått ett unisont gensvar. Spelarna uppskattar hans rakhet, tydlighet, taktiska koncept och att laget i alla lägen kommer före jaget. När såg vi ett svenskt landslag med två anfallare som jobbade så hårt som Ola Toivonen och Marcus Berg?

Fyra matcher återstår, varav tre borta och närmast Bulgarien den 31 augusti och Vitryssland några dagar senare.

Sedan Luxemburg hemma.

Tre matcher som avgör om landslaget åker till Amsterdam och mötet med Nederländerna för att spela om gruppsegern och ett direktavancemang till VM som gruppvinnare eller om andraplatsen och ett playoff i november.

Fick besked av Granqvist

Just nu leder Sverige gruppen.

Det visste inte Janne Andersson och i hans förhållningssätt till arbetet med landslagets utveckling betyder det...

– ...ingenting, faktiskt. Nu har vi nästa match mot Bulgarien. Jag funkar så. Jag gläds åt att vi är på rätt väg och ska fortsätta göra bra grejer. Det är så man måste jobba. Det är jätteroligt att vi leder. Det kan vi inte bortse från, tabellen finns ju och vi lever med den.

– Det var faktiskt "Granen" (lagkaptenen Andreas Granqvist) som sade till mig ute på planen att "nu leder vi, vi är etta".

– Nu gäller det att vi går vidare och förbereder oss inför nästa match.