Annons
Nyheter

EM ett vapen mot ishockeyn

Konståknings-EM är i hamn ekonomiskt. Nu är siktet inställt på att ta upp kampen med ishockeyn. "Hellre speglar än sarger", säger förbundsordföranden Katarina Henriksson som hoppas på fler specialutrustade ishallar.(TT)
Publicerad 30 januari 2015

Svenska konståkningsförbundet har budgeterat med 40 000 åskådare under EM i Globen.

Med över 35 000 sålda biljetter inför avslutningshelgen är den ekonomiska risken reducerad till noll. Varje ny besökare innebär ett överskott.

Annons

Förbundsordföranden Katarina Henriksson hoppas att uppmärksamheten och extraintäkterna ska ge effekt både på unga pojkar och flickor som ska lockas till sporten och bland allmänheten, inte minst beslutsfattare på olika nivåer. Under första EM-dagen var statsministern Stefan Löfven på plats i Globen men Henriksson tänker särskilt på anläggningsfrågan och siktar in sig på landets kommuner - och på att konkurrera med ishockeyn när ishallar byggs och utrustas.

””

Gärna hoppsele

Behovet av is är gemensamt med ishockeyns - men konståkningen kräver mer än en rink.

””

En särskild utrustningsdetalj är en så kallad hoppsele som hjälper konståkarna att träna avancerade luftfärder utan fallrisk. Kostnaden på runt 800 000 kronor låter hög men ...

””

"Himla tufft"

Även utövarmässigt hoppas konståkningen på ett uppsving, precis som efter EM i Malmö 2003 och VM i Göteborg 2008. Henriksson pratar om en 25-procentig ökning under 2000-talet och hoppas på en ny skjuts efter EM i Globen, inte minst på pojksidan.

””

Katarina Henriksson tror att tävlingarna i Globen kan fungera som en ögonöppnare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons