TT-Sport

Ekdahl Du Rietz: "Jäkligt roligt vara här"

TT-Sport Artikeln publicerades

Landslagsåterkomsten är förvisso uppskjuten på grund av en skada. Men Kim Ekdahl Du Rietz njuter ändå av att vara tillbaka. - Att vara här med laget är jäkligt roligt, säger han. Så satt han där igen, med en svensk landslagsträningströja på sig.(TT)

Så satt han där igen, med en svensk landslagsträningströja på sig. För inte länge sedan hade det varit otänkbart. För honom själv också.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle få tillbaka lusten. "Att spela handboll på den nivån, över en längre tid - det kommer jag aldrig göra", tänkte jag, minns Kim Ekdahl Du Rietz efter träningen i Baltiska hallen.

Livet som toppidrottsman har inte sällan många likheter med ett ekorrhjul; vardagen är strikt inrutad med sikte på helgens match, och sedan börjar allt om igen. Det var bland annat det som fick Kim Ekdahl Du Rietz att tappa lusten och lägga ned handbollskarriären, blott 27 år gammal, under våren 2017. Landslaget hade vänsternian lämnat redan 2014.

"Har valt att vara här"

Men efter ungefär nio månaders frånvaro där han kontemplerade och reste runt i världen hittade han tillbaka till glädjen. Till handbollen.

I våras gjorde han comeback i tyska klubben Rhein-Neckar Löwen, och sedan skrev han på ett tvåårskontrakt med franska toppklubben Paris Saint-Germain.

Den 1 oktober blev det dessutom klart med en återkomst i landslaget.

– Det enda som har ändrats är att nu känns det mer som att jag har valt att vara här - innan spelade jag handboll för att jag alltid spelat handboll, konstaterar han.

Landskamp nummer 76 får dock vänta, då han för tillfället dras med en magskada som han till och från har besvärats av under hösten. Skadan tillåter viss träning, men inte spel och därmed missar han mötena med Spanien och Österrike. Kim Ekdahl Du Rietz är dock inte för nedslagen av det, utan njuter av att åter träffa landslagskompisarna.

– Att vara här med laget är jäkligt roligt. Det är nog första gången som jag verkligen har sett fram emot att komma hit. Det känns som att man kommer hit och hänger med polarna, och så spelar man handboll.

Gillar oklar framtid

Nästa stora uppgift för landslaget är VM i Danmark och Tyskland i januari. Men Kim Ekdahl Du Rietz siktar även på hemma-EM 2020 - och, inte minst, OS i Tokyo senare samma år.

– Det skulle vara väldigt kul att uppleva ett OS till, och så är det ett par bra mästerskap på vägen dit, säger 29-åringen, som tog OS-silver med Sverige 2012.

Därefter? Det vet ingen. Varken gud fader själv eller Kim Ekdahl Du Rietz.

– Nu har jag kontrakt fram till 2020. Vad som händer sedan? Jag har ingen aning.

– Men det är mycket roligare att ha det som ett "projektarbete", att man gör det här i två år. Tidigare hade man det som en oändlighet framför sig.