TT-Sport

Djurgården krossade Örebro

TT-Sport Artikeln publicerades

Djurgården bortabesegrade Örebro med 8-2. Henrik Eriksson blev tremålsskytt i superkrossen. - Senast jag gjorde hattrick var när jag och (Daniel) Brodin spelade med Huddinges U15-lag, säger han.(TT)

Djurgården åkte på en uddamålsförlust i premiären borta mot Frölunda men lyckades sedan vinna hemma mot Rögle. Och på lördagskvällen krossade alltså stockholmslaget Örebro på bortais - trots att gästerna kom till spel utan lagkaptenen och stjärncentern Andreas Enqvist som åkte på en smäll mot huvudet mot Rögle.

– Vi vet vad vårt spel kan räcka till när vi är som bäst. Vi var i semin ifjol och vi vill befästa toppositionen i Sverige och sedan se till att vara med när det ska avgöras framåt våren, säger forwarden Henrik Eriksson.

Hedman inledde målskyttet

Men det var Örebroforwarden Anton Hedman som inledde målskyttet efter fyra minuter när han hittade rätt bakom nyförvärvet Robin Jensen som gjorde SHL-debut mellan stolparna. Tolv minuter senare bröt Jakob Lilja sig fram och kvitterade när han sprätte in pucken bakom Örebromålvakten Eero Kilpeläinen. Strax före första periodpausen presenterade Henrik Eriksson sig när han ganska fri satte 2-1 till gästerna.

Och det dröjde en knapp kvart in i andra perioden innan Eriksson på nytt hittade rätt och ökade på gästernas ledning med ett distinkt skott efter en fin genomåkning av Marcus Davidsson.

Plötsligt hade alltså Henrik Eriksson fixat två fullträffar - men 28-åringen är ingen van målskytt. Säsongerna 2015-2017 gjorde han endast ett SHL-mål.

– Det var ett par knackiga vintrar, man har väl sparat på målen, säger han och skrattar.

– Men det är klart att det är tillfälligheter och sen spelar jag med två otroligt bra spelare nu. (Niclas) Bergfors och Mackan (Marcus Davidsson) sätter upp bra lägen åt mig.

Örebro rasade ihop

Efter andra pausen rasade Örebro ihop och Djurgården vann tredje perioden med 5-1 då gästernas Jesper Pettersson, Sebastian Strandberg, Linus Hultström och Daniel Brodin hittade rätt. Och till sist avslutade Henrik Eriksson målkrossen med att fullborda sitt hattrick.

– Inför sista bytet sa jag till (Niclas) Bergfors att jag skulle skjuta på allt. Så det var bara att titta upp och ta i för kung och fosterland när läget kom, säger Eriksson om sin tredje fullträff.

Närkingarna som inledde med att ta fem poäng på två bortamatcher åkte på den största förlusten sedan återkomsten till SHL i en slutsåld Behrn arena.