Djokovic vann Australian Open

Tennisens världsetta Novak Djokovic var för femte gången i final i Australian Open och fick för femte gången kyssa segerbucklan. Andy Murray fick än en gång se sig finalbesegrad av serben i Melbourne.(TT)
Publicerad 1 februari 2015

Efter en jämn inledning där finalisterna vann var sitt set i tiebreak vann Murray de två första gamen i tredje set. Då verkade britten ha fått ett övertag. Men övertaget var skenbart, för från det läget i matchen handlade det mesta om Djokovic. Den 27-årige världsettan vände och tog över. Han vann det tredje setet med 6-3 och det fjärde med 6-0 mot en allt mer frustrerad och uppgiven Andy Murray.

Skotten har inte haft någon lycka i den australiska grand slam-turneringen genom åren. Det här var hans fjärde final och han har förlorat samtliga. Det här var tredje förlusten mot Djokovic, som var för stark också 2011 och 2012. 2010 fick han stryk av Roger Federer.

"Kommer tillbaka"

Andy Murray var besviken, men tog förlusten med fattning.

-Jag vill gratulera Novak till hans femte seger, det är en fantastisk prestation och han förtjänade segern. Jag tycks inte kunna vinna den här turneringen, men jag ska försöka komma tillbaka nästa år. Förhoppningsvis ska utgången av den finalen bli annorlunda, sade Andy Murray.

Novak Djokovic har desto fler goda minnen från turneringen som han vann första gången 2008. Han vann tre år i rad 2011-13 och söndagens seger innebär att han nu bara är en seger efter meste mästaren i Australian Open, Roy Emerson. Emerson följde finalen på plats och agerade även prisutdelare.

-Jag är så privilegierad och hedrad över att få stå här som segrare för femte gången och vara på samma nivå som Roy Emerson och Rod Laver och andra legendariska spelare i vår sport, sade Novak Djokovic i sitt tacktal.

Bara förlorat tre

Sedan Novak Djokovic vann sin första titel i Melbourne har han vunnit 47 matcher och bara förlorat tre.

-Det är väldigt stort för mig att få vinna här och det är en ära att få spela inför er, sade Novak Djokovic när han riktade sig till publiken och han tackade även sin finalmotståndare.

-Du hade en tuff kväll, Andy. Du är en stark konkurrent som kämpar väl. Jag önskar dig all lycka under fortsättningen av säsongen, sade Novak Djokovic.

Finalsegern innebär att Djokovic behåller sin position som världsetta. Andy Murray tappar två placeringar, från fjärde till sjätte plats, på ATP-rankingen.