Denver segrare i årets Super Bowl

Det blev inte en match mellan quarterbackstjärnorna i Super Bowl. I stället var det Von Miller som klev fram och blev avgörande för matchen. Denver Broncos vann lagets tredje Super Bowl med 24-10. Carolina Panthers får fortsätta jaga sin första Super Bowl-seger.(TT)
Publicerad 8 februari 2016

Mycket av förhandspratet inför en av världens största tv-händelser, NFL-finalen i amerikansk fotboll, handlade om vad som skulle bli matchen i matchen, två helt olika quarterbackar, i helt olika faser i karriären, skulle göra upp.

Men årets Super Bowl på Levi's Stadium i Santa Clara, Kalifornien, blev aldrig den giganternas kamp som det spekulerats om. Den snabbe och starke 26-årige Cam Newton, Carolina Panterhs stjärna, var hårt uppvaktad under hela matchen och hade bara 18 lyckade passningar av 41.

Miller klev fram

Och Peyton Manning, 39-årige veteranen som fem gånger utsetts till ligans mest värdefulla spelare, hade nog gärna haft en mer framträdande roll i matchen som kan bli karriärens sista. Det blev en inte särskilt produktiv historia med 13 av 23 lyckade passningar.

Då var det i stället Denver Broncos Von Miller som var den klarast lysande stjärnan på planen. 26-åringen, från Dallas, lyckades få Newton att fumla två gånger, något som blev direkt avgörande för matchen .

Första tillfället kom i första perioden. Broncos hade öppnat med ett sparkmål i öppningsförsöket och med sex minuter kvar av första perioden var Miller framme, fick Newton att fumla, vilket Malik Jackson följde upp med matchens första touchdown.

Hade kontrollen

Broncos höll matchen i sitt grepp. I andra perioden utjämnades siffrorna något till 13-7 efter en touchdown med efterföljande poäng för Carolina. Broncos Jordan Norwood utförde NFL-historia efter att han fångat en punt och utfört en löpning på 61 yard (55,8 meter), den längsta i Super Bowlsammanhang. Inför sista perioden ökade Denver på ytterligare och gick till sista periodvilan med en stabil 16-7-ledning, efter ännu ett sparkmål.

Sista perioden blev mörk för Cam Newton, som lurades till ett andra fummel när Von Miller smög sig upp bakom honom. Det gav Broncos chansen till ett avgörande med bollen innanför Carolinas 10-yardslinje. En chans som Denver tog och punkterade matchen med 24-10, som också blev slutresultatet.