TT-Sport

Dahlin ny ordförande för IBU

TT-Sport Artikeln publicerades

Olle Dahlin är Internationella skidskytteförbundets nye ordförande över en mandatperiod på fyra år. Svensken valdes vid en omröstning på IBU:s kongress i Kroatien där han fick 39 av rösterna, jämfört med sin motkandidat, lettiskan Baiba Broka, som fick 12 röster.(TT)

– Det känns väldigt bra att det finns en så stark majoritet bakom mig. Det kommer att underlätta jobbet framöver, säger Dahlin till SVT.

53 av de 54 medlemsländerna hade rösträtt i ordförandevalet, som Dahlin vann med klar majoritet. Den nation som saknades i omröstningen var Ryssland, som tidigare under fredagen nekats att komma tillbaka som fullvärdig medlem efter dopningsskandalen i landet.

– Det första för mig är att lyssna med Ryssland om hur de själva ser på arbetet mot att bli fullvärdig medlem. Alla åtgärder som ska göras. Det tog jag också upp då den nya ryska ordföranden gratulerade mig, säger Dahlin till SVT.

Olle Dahlin är ordförande i Svenska skidskytteförbundet och har suttit i IBU:s styrelse i flera år. 64-åringen sade inför valet att han vid en eventuell valseger skulle prioritera att tillsätta en oberoende utredningskommission som ska genomlysa hela IBU:s verksamhet, och som längre fram ska leda till "en genomgripande förändring av IBU:s konstitution".

Det var första gången på 25 år som en ny IBU-ordförande valdes. Förre IBU-ordföranden Anders Besseberg klev av sin post, som norrmannen haft sedan 1993, i april i år efter att ha blivit föremål för en utredning om korruption i samband med hanteringen av Ryssland.

På kongressen valdes även Jiri Hamza från Tjeckien till vice ordförande.