Sverige i VM-kvart efter 16 år

I millenniets första VM gick Sverige till kvartsfinal. Nu är handbollslandslaget där igen. Slovenien blev en expeditionsaffär, 33-21, på väg mot nya leenden - den här gången i Leipzig. - Det är jätteroligt men vi känner oss inte klara, säger förbundskaptenen Henrik Signell.(TT)
Publicerad 10 december 2017

På Grimmaische Strasse alldeles invid Marktplatz i centrala Leipzig står Wolfgang Mattheuers skulptur Jahrhundertschritt, ungefär: Hundraårsteget.

Halvannan kilometer åt nordväst, i Arena Leipzig, tog Sveriges handbollsdamer ett ordentligt kliv. För första gången sedan "det leende landslaget" gjorde det i Italien för 16 år sedan har Sverige tagit sig till VM-kvartsfinal.

Det var mungiporna uppåt den här gången också, efter 33-21 (18-12) mot Slovenien.

””

Den här generationen - ledd av härföraren Isabelle Gulldén som sanningen att säga inte behövde göra mycket i åttondelsfinalen - har sett till de senaste två matcherna alla möjligheter att ta sig till spelet om medaljerna.

””

Bundsen briljerade

Målvakten Johanna Bundsen släppte inte in ett enda mål under de sista åtta minuterna i gruppfinalen mot Norge i lördags. Mot Slovenien höll hon nollan i ytterligare drygt sex minuter och gav Sverige en skön start.

Framåt var koncentrationen inte total men efter en handfull brända frilägen ställde de blågula spelarna in siktet. Johanna Westberg och Nathalie Hagman gjorde mål på det mesta och stod för halva den svenska målskörden före paus.

Hagman, med fyra fullträffar i första halvlek och fem totalt, gjorde sin bästa match i mästerskapet.

””

Bundsen släppte in första halvlekens sista skott till 18-12 men räddade elva av 23 slovenska avslut de första 30 minuterna.

Matchen var i praktiken över redan där.

Transportsträcka

I andra halvlek fortsatte Bundsen att storspela och på andra planhalvan tog de svenska spelarna vara på de enorma luckorna i det slovenska försvaret. Efter lite mer än tio minuter var ledningen uppe i tio bollar.

Resten av matchen blev en transportsträcka. Slovenien gav upp och Sverige joggade ned.

””

Strax före klockan 22 bröt jublet ut. Nu väntar Danmark i kvartsfinal på tisdag.

Den svenska revanschlustan är stor efter förlusten i åttondelsfinalen för två år sedan.