TT-Sport

Bötfälld efter rasistiskt utspel om Ari

TT-Sport Artikeln publicerades

Den tidigare ryske landslagsanfallaren Pavel Pogrebnjak har bötfällts på motsvarande 35 000 kronor av det ryska fotbollsförbundet. Detta efter att ha uttalat sig rasistiskt om den Brasilienfödde anfallaren Ari, som A-landslagsdebuterade för Ryssland i fjol.(TT)

Pavel Pogrebnjak har också fått en villkorlig avstängning från all rysk fotboll resten av säsongen, som kommer att träda i kraft om han gör fler yttranden av diskriminerande karaktär.

– Det är löjligt när en svart spelare spelar för det ryska landslaget, sade Pogrebnjak om Ari - skyttekung i Kalmar FF 2006 och nu i Krasnodar - till tidningen Komsomolskaja Pravda förra veckan.

Pogrebnjak sade att han inte alls stöttar möjligheten för spelare att byta landslag till ett annat än det land som man är född i.

– Det finns ingen anledning till det. Jag förstår inte varför Ari får ett ryskt pass, sade han.

Den numera 35 år gamla Pogrebnjak gjorde åtta mål på 33 landskamper 2006-2012 och fanns med i Rysslands EM-trupp 2012. Tidigare i karriären har han representerat bland annat Fulham, Reading, Stuttgart och Zenit S:t Petersburg. Sedan i höstas spelar han för Ural i den ryska högstadivisionen.

Pogrebnjak ska ha bett om ursäkt för sina uttalanden och har meddelat att han inte kommer att överklaga domen.