Malmö FF tog sitt 19:e SM-guld

Jumbon Falkenberg kunde inte stå emot Malmö FF:s anstormning - och i Borås gav Elfsborg skåningarna en hjälpande hand. MFF fick lyfta Lennart Johanssons pokal för tredje gången på fyra år och är nu med sina 19 SM-guld ensam som "mesta mästare" i Sverige.(TT)
Publicerad 26 oktober 2016

Malmö FF tog de 18 milen upp längs med kusten för att försöka säkra SM-guldet 2016 med en vinst mot nedflyttningsklara Falkenberg. Över 3 000 MFF-supportrar gjorde samma resa och förvandlade Falkenbergs idrottsplats till en "hemmaborg".

Skulle guldfirandet börja redan på västkusten krävdes det även Elfsborg samtidigt slog tabelltvåan IFK Norrköping i Borås.

Sex nyckelspelare borta

MFF har dock blivit sargat på guldupploppet. Tre viktiga kuggar var avstängda: Rasmus Bengtsson, Oscar Lewicki och Yoshimar Yotún. Tre andra är skadade: lagkaptenen Markus Rosenberg, poängkungen Magnus Wolff Eikrem och mittfältsmotorn Anders Christiansen.

Den skadade trion har tillsammans med sålde skyttekungen Vidar Örn Kjartansson (14 mål) svarat för 30 av MFF:s 54 mål inför den 28:e omgången. Mot Falkenberg klev dock andra fram.

Det tog inte ens en minut innan MFF tog ledningen. Unge Mattias Svanberg var en av fem tonåringar i Malmös trupp, men den ende på planen. Nu drev 17-åringen upp bollen på sin vänsterkant, hittade anfallaren Jo Inge Berget inne i boxen och norrmannen kunde klacka in 1-0 bakom Alexander Lundin.

Efter 20 minuter fick Svanberg även bli målskytt i sin första allsvenska match från start. Högeryttern Andreas Vindheim hittade Svanberg med oceaner av yta i bortre delen av straffområdet och 17-åringen klippte in sitt andra allsvenska mål i karriären.

I den 53:e minuten kom även 3-0 när hemmaförsvararen Per Karlsson slog en hemåtpassning rakt i gapet till MFF-anfallaren Alexander Jeremejeff som inte gjorde något misstag i friläge.

"Mesta mästarna"

Måljublet blev än intensivare när MFF-fansen knappt en minut senare fick beskedet om att Viktor Prodell givit Elfsborg ledningen mot titelutmanaren Norrköping. I den 77:e minuten utökade Jesper Manns till 2-0 - ett mål som blev matchvinnande för Elfsborg sedan Nicklas Bärkroth reducerat på straff

””

Beskedet om att Elfsborg vann med 2-1 kom efter 88 minuter på Falkenbergs IP och Malmö FF:s 19:e SM-guld var ett faktum. Det innebär att MFF är "mesta mästarna" i Fotbollsverige med ett mer guld än ärkerivalen IFK Göteborg.