TT-Sport

Backstjärnan siktar på ny guldsuccé

TT-Sport Artikeln publicerades

VM har blivit stjärnbacken Oliver Ekman Larssons Stanley Cup-slutspel. Efter guldet i fjol hoppas han bli en vinnare på nytt. - Det är alltid höga förväntningar, så det ska bli roligt, säger han inför kvällens VM-premiär mot Vitryssland.(TT)

Den 26-årige Tingsrydsprodukten gör sitt femte VM och har en nyckelroll i ett landslag där den nya generationen nu har tagit över.

Trots att det vimlar av NHL-meriterade spelare - 16 stycken - är flera av dem ändå nya i landslaget och inte mindre än tio stycken gör sitt första VM.

Förutom stoltheten över att representera sitt land ser Arizonabacken också VM som sitt Stanley Cup-slutspel. På åtta säsonger i ökenklubben har det bara blivit ett slutspel och därmed blir landslaget hans chans att få spela stora, viktiga matcher.

– Jag känner att jag kan ha nytta av det. Att verkligen våga spela mitt spel när det står 3-3 i en VM-final eller i en förlängning, så att man lär sig avvägningarna i sitt spel. Jag tror man lär sig av de situationerna och att det är viktigt att spela de här matcherna när det är mycket folk på läktarna och mycket som står på spel, säger han.

Vann för mamma

I fjol kom han till VM i Köln trots en jobbig säsong vid sidan av isen då hans mor gick bort i cancer.

VM-guldet betydde mycket.

– Det var jätteviktigt. Både om man kollar på hur säsongen var med mamma som gick bort, det var skönt att göra det för henne, komma på benen igen och verkligen tycka hockey är kul igen.

– Sedan är det viktigt att vinna för att få blodad tand, att känna att man är en vinnare i stället för att ta silver eller brons. Det är viktigt för självförtroendet, säger Ekman Larsson som gjorde ett av de två svenska målen i straffrysaren i VM-finalsegern över Kanada.

"Bäst när det gäller"

Nu hoppas han att en ny guldresa tar sin början i kväll med start mot Vitryssland i Royal Arena i Köpenhamn.

– Första matchen är det alltid lite nerver i, sedan är det en styrka att bli bättre för varje match under turneringen. Det var det vi blev förra året och ska försöka göra i år också. Bra lag blir lite bättre och bäst när det gäller, säger han.