Bacca framåt - Sevilla historiskt

Dnipropetrovsk spelade för ett helt land. Men Sevilla hade Carlos Bacca. Colombianen gjorde två mål och en assist när han sköt Sevilla till en historisk fjärde titel i Europa League. Och gav klubben en plats i Champions League på köpet.(TT)
Publicerad 27 maj 2015
Dnipropetrovsk spelade för ett helt land. Men Sevilla hade Carlos Bacca. Colombianen gjorde två mål och en assist när han sköt Sevilla till en historisk fjärde titel i Europa League. Och gav klubben en plats i Champions League på köpet. För första gånge

För första gången var det inte enbart äran och lockelsen i att få lyfta den 15 kilo tunga Europa League-pokalen mot skyn som agerade morot för finalisterna. Även en biljett till Champions League lades till motivationen inför säsongens Europa League, som när det kokades ner till finalavgörande var upp till Sevilla och Dnipropetrovsk att göra upp om.

De kom till finalen på nationalstadion i Warszawa med vitt skilda berättelser.

Spanska ligafemman Sevilla gjorde det som regerande mästare och med tre vinster på lika många tidigare finalförsök. Ytterligare en titel och det andalusiska laget skulle bli segerrikast i turneringens historia.

Spelade för Ukraina

Ukrainska Dnipropetrovsk å andra sidan jagade första titeln sedan segern i sovjetiska cupen 1989.

På ett sportsligt plan.

På ett mänskligt plan skulle en titel innebära en seger för hela Ukraina. Med ett krig rasande inte långt från bakgården fick Dnipropetrovsk lämna sin arena och på sin väg till finalen spela hemmamatcherna i Kiev, 50 mil till bort.

Den kroatiske anfallaren Nikola Kalinic gav Dnipropetrovsk en drömstart i finalen när han redan i den åttonde minuten nickade in 1-0.

Sevillas polske landslagsmittfältare Grzegorz Krychowiak kvitterade - på sin hemmaplan - i 28:e minuten.

Han blev framspelad av Carlos Bacca - Sevillas skyttekung som själv klev fram bara tre minuter senare när han rundade Dnipropetrovsks målvakt Denys Bojko och rullade in 2-1.

Bacca igen

Ukrainske landslagsmittfältaren Ruslan Rotan skruvade in en frispark till 2-2 precis före halvtid.

Men det här var Sevillas kväll.

Och Carlos Baccas.

Med 17 minuter kvar bröt han sig loss och slog in 3-2-segermålet, hans sjunde i turneringen. Det tog Sevilla upp som enda lag med fyra titlar i Uefacupen/Europa League.

Dnipropetrovsks Matheus föll otäckt ihop i slutet av matchen. Spelarna och publiken höll andan, men brasilianaren rörde på sig när han lämnade planen på bår.