TT-Sport

Asllani: "Jag saknar Sverige"

TT-Sport Artikeln publicerades

Tillbaka i landslagsanfallet. Och snart också i Sverige? Manchester City-proffset Kosovare Asllani har ett år kvar på kontraktet, men öppnar sedan för en hemflytt. - Jag saknar Sverige som fan, säger 27-åringen. Det har varit fullt upp för Kosovare Asllani hela sommaren.(TT)

Det har varit fullt upp för Kosovare Asllani hela sommaren. Medan hon var iväg på landslagsuppdrag och tog OS-silver var den engelska ligan i full gång, eftersom England inte deltar i OS-fotbollen. Så någon tid till vila efter Rio de Janeiro blev det inte.

– Nej, det var inte många dagar. Jag har varit lite trött i huvudet och i kroppen, det har varit lite segstartat där hemma. Så det är skönt att vara tillbaka i Sverige, säger hon.

– Det är ju bara några veckor sedan, det känns sjukt. Men det är kul att vi får samlas igen så snart, att det inte gick flera månader.

Hemma bäst

Flytten till Manchester City, efter det att hon lämnat Paris Saint-Germain i förtid, har varit bra, betonar Asllani. Laget leder ligan med två omgångar kvar och kan säkra titeln på hemmaplan den kommande helgen.

Men det är ändå hemma som är bäst.

Det gör att landslagsstjärnan redan nu funderar på att flytta hem senast när hennes kontrakt går ut.

– Jag trivs. Men vi får se hur mycket jag pallar att vara utomlands till. Jag känner att jag saknar Sverige.

– Jag har nästa säsong också och just nu tänker jag bara på det året jag har kvar. Men vi får se. Som sagt, jag saknar Sverige.

Fick drömrollen

Tur då att landslagssamlingarna finns.

Asllani har inte alltid varit given i Pia Sundhages trupper och hade inledningsvis lite svårt att se sig som mittfältare i stället för anfallare. Men det nya spelsystemet som landslagsledningen införde i fjol har passat henne bra - dessutom fick hon mot Slovakien i torsdags äntligen sin drömposition, när Sundhage gjorde en ny förändring.

Asllani spelade som anfallare, lite bakom Olivia Schough och Pauline Hammarlund. Redo för öppnande passningar framåt - och stort defensivt ansvar bakåt.

– Anfallsrollen kan jag ju och så har jag lärt mig att spela på mittfältet. Men jag har alltid sagt att någon mittemellan vore perfekt, säger Asllani.

– Det är en drömroll. Det är en tuff position, man måste springa mycket och vara med både offensivt och defensivt. Men en väldigt rolig roll där man får mycket boll.

Spelsystemet lär få en ny chans mot Danmark på tisdag, särskilt nu när den svenska EM-platsen redan är klar.

– Vi måste fortsätta slipa på det. Men det kan bli riktigt bra, säger hon.

– På EM kommer vi vara ett av de favorittippade lagen. Då måste vi kunna föra matcherna, hitta de där ytorna och försöka vara farliga framåt.