TT-OS

Knochenhauer om resan: "Overkligt"

TT-OS Artikeln publicerades

Vykortet postades under OS 2014 och hade hälsningen: "Nästa gång är vi här tillsammans. " Agnes Knochenhauer visste inte hur rätt hon skulle få. - Det känns overkligt, säger hon med guldmedaljen runt halsen.(TT)

Några dagar efter att Anna Hasselborg hade fått hälsningen från Sotji fick hon även ett samtal från samma stad.

Agnes Knochenhauer, reserv under OS 2014, visste vad hon ville och hon var helt säker att guldjakten i Sydkorea skulle ske tillsammans med jämnåriga Hasselborg.

– Jag sade att vi behövde göra någonting om vi skulle nå upp till den nivå som krävs för att ta en medalj på ett OS. Det var väl där vi sådde fröet, säger hon.

Noll chans

Fröet behövde sedan inte mycket näring för att snabbt gro och till slut blomma under OS-turneringen i Gangneung curlingcenter.

Den första näringsrika droppen var när Sara McManus och Sofia Mabergs fick plats i laget för två och ett halvt år sedan.

– Vi satte ihop laget och många trodde att vi hade noll eller kanske en procent chans att ta den här OS-platsen, säger Knochenhauer.

– Vi var inte ens med i landslagstruppen just då, men vi har tagit ett steg uppåt hela vägen, det här har alltid varit målet och vi har trott på det här hela tiden.

Nästa del i processen blev två raka och tunga förluster. EM-slutspelen 2016 och 2017 slutade med svidande nederlag i finalerna, men enligt 28-åriga Knochenhauer var det precis vad laget behövde för att utvecklas ytterligare.

Hettan som saknades i fjol fanns nu i stället i OS-finalen mot Sydkorea.

Redan i inledningen satte lag Hasselborg press på motståndet, tvingade sydkoreanskorna att spela på ett sätt som gynnade Sverige och till slut var den svenska kvartetten helt överlägset.

– Det är tack vare lärdomarna från EM som gjorde att vi lyckade ta oss igenom den här matchen med otroligt bra spel och otroligt bra känsla hela vägen, säger Knochenhauer.

"Overkligt"

Efter 8-3-segern visade spelarna alla former av glädje; förvåning, tårar, skrik, jubel...

– Det känns overkligt och jag kan inte riktigt ta in den här långa resan som vi har gjort, när jag gör det vill jag bara börja gråta, säger hon.

– Jag är så otroligt stolt över att vi är extremt bra på att ta en sak i taget men även att vi lär oss av det vi gör. Att vi kan bryta ihop och komma igen. Det har vi varit experter på under den här tiden.

Resan är dock inte på långa vägar slut för lag Anna Hasselborg.

Efter OS-triumfen väntar en kortare tid i Sverige för att njuta och återhämta sig innan det är dags för VM i Kanada den 17-25 mars.