TT-Inrikes

Världens största dalahäst får ny kostym

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den 13 meter höga dalahästen vid riksvägen i Avesta - världens största dalahäst - är ett välkänt riktmärke för såväl lokalbor som genomresande. Nu ska den rustas upp, skriver SVT Nyheter Dalarna.(TT)

Den 13 meter höga dalahästen vid riksvägen i Avesta - världens största dalahäst - är ett välkänt riktmärke för såväl lokalbor som genomresande. Nu ska den rustas upp, skriver SVT Nyheter Dalarna.

Många Avestabor har på senare år klagat på hästens dåliga skick - färgen är flagnad och betongen är sprucken. Ägaren, det danska fastighetsbolaget Fastighetsnabben, har dock inte gjort något åt det.

Nu meddelar Avesta kommun att man tar över ansvaret för jättehästen. Senast den 1 oktober 2019 ska Fastighetsnabben ha rustat och målat hästen, varpå kommunen tar över den för summan av en krona.

– Det känns jättebra. Det här något som har engagerat och förargat många Avestabor, att den varit i så dåligt skick. Den är något man varit stolt över, men som mer har känts som en skamfläck, säger kommunalrådet Lars Isacsson (S) till SVT Nyheter.