TT-Inrikes

Löfven utesluter inte att sätta in militär

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Statsminister Stefan Löfven vill inte helt utesluta att sätta in militär mot gängkriminaliteten.(TT)

Gängskjutningarna och den ökade otryggheten satte omedelbart sin prägel på årets första partiledardebatt i riksdagen. Stefan Löfven inledde visserligen kort med att måla upp en ljus bild av läget i Sverige - fler går till jobbet, pensionerna ökar och ekonomin är stark.

– Men det är också uppenbart att det finns samhällsproblem. Förra året skedde 300 skjutningar, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutningar. Vi ser kriminella med total avsaknad av respekt för mänskligt liv, det är en fruktansvärd utveckling som jag är fast besluten att vända, sade Löfven.

Ta flera steg

SD-ledaren Jimmie Åkesson "förklarade krig" mot den organiserade brottsligheten och föreslog att Sverige ska kunna sätta in militär för att få bukt med den.

Efter debatten fick Stefan Löfven frågan hur han ser på det förslaget.

– Exakt vad som ska göras behöver vi utreda vidare. Vi måste ta fler steg. Vi har sett till att polisen får mer resurser och vi har skärpt straffen rejält och vi ger oss på den ekonomiska brottsligheten, men vi ser också över ytterligare möjligheter, vad finns det mer, för den grova organiserade brottsligheten ska bort, den hör inte hemma i vårt samhälle, sade Löfven till TT.

TT: Men du utesluter inte att sätta in militär?

– Vi tittar på vad det finns för möjligheter, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkriminaliteten.

Dystopisk kriminalhistoria

Även moderatledaren Ulf Kristersson tog upp skjutningarna och kriminella som slänger handgranater "som om det vore krig".

– Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhistoria. Det här är Sverige 2018, sade Kristersson.

Däremot vill han inte sätta in militär.

– Se till att polisen får bättre förutsättningar för att göra sitt viktiga arbete, men blanda inte samman militär och polis, sade han i en intervju med TV4.

Han krävde däremot i debatten hårdare straff, fler kameror och att fler domar leder till utvisning.

– Staten måste ta tillbaka kontrollen. Det här är ingen förhandling, sade han.

Saknar förslag

Enligt Löfven är det utöver ökade resurser till polis och andra åtgärder viktigt att ge sig på de kriminella nätverkens finansiering. Det kräver skärpta regler och ökad kontroll över hur skattemedlen används, fortsatte Löfven.

– Ingen av de utmaningar som Sverige står inför löses med skattesänkningar, sade han.

Moderatledaren suckade över att Löfven inte kommer med konkreta reformer och förslag.

För mycket rädsla

– Vi vet att det är svårt, men om man inte ens försöker så går det inte, sade Kristersson.

Jimmie Åkesson gav alla andra partier skulden för hur det ser ut i Sverige i dag.

– Det här är det nya, spännande, mångkulturella Sverige. Det gjorde ni bra, sade Åkesson.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt varnade däremot för att det piskas upp för mycket rädsla i debatten, något även Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin gjorde.

– Det klart att vi har problem. Men det viktiga är att vi pratar om de konkreta problemen och inte målar ut det som att det här håller på att underminera hela det svenska samhället, för det stämmer inte, sade Lövin till TT efter debatten.