Annons
Nyheter

Sverige väntas följa Natoutgifter uppåt

USA:s ökade tryck på Nato-länderna att höja försvarsutgifterna mot 2 procent av BNP kan pressa även ickemedlemmen Sverige. - Det är vi själva som bestämmer hur vi agerar, säger däremot försvarsminister Peter Hultqvist (S).(TT)
Publicerad 16 februari 2017

Flera försvarsexperter tror att USA:s krav på att Europa betalar mer för sitt eget försvar även kommer att sätta press på Sverige. Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att minskat intresse för Sverige från amerikansk sida kan göra att försvarsanslagen måste öka extra mycket.

””

Bli kostsamt

Annons

Han säger att Sverige sitter i risigt till, efter att ha rusta ned och sänkt försvarsutgifterna mer än våra nordiska grannländer. Sverige lägger nu motsvarande 1 procent av BNP på försvaret. Inom Nato är målet minst 2 procent.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han har noterat den amerikanska synen på Nato-länderna. Men några påtryckningar mot Sverige har han inte märkt av.

””

Billigare i Nato?

Mike Winnerstig hävdar att Sverige skulle behöva satsa sex gånger så mycket som i dag, sex procent av BNP, på försvaret om det skulle upp i nivån det hade under det kalla kriget.

””

Försvarsutskottets ordförande, Liberalernas Allan Widman, tror på en svensk effekt efter kraven på ökade anslag inom Nato.

””

Sverige har ett eget avtal med USA om militärt samarbete som regeringen lyfte och satte stort hopp till förra året. I höstas uttalade den dåvarande vicepresidenten Joe Biden sig på ett sätt, i Stockholm, som har tolkats som att USA skulle komma till Sveriges försvar vid en kris.

””

Betala mer

På Natomötet i Bryssel hamrade den nye amerikanske försvarsministern James Mattis in hos sina kollegor från de 27 Nato-länderna att de 27 själva måste betala mer för sitt försvar. USA kan inte ta en lika stor andel (drygt 20 procent) av notan framöver.

Bara en handfull av Nato-länderna klarar i dag 2-procentsmålet. USA ligger på 3,6 procent av BNP.

Skrattretande

Annons

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, säger att amerikanerna ser Sveriges nivå på 1 procent som "skrattretande" lite.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons