TT-Inrikes

Ungersk minister: "Bodde med dyngfulla samer"

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén, som utreds av svensk polis efter renjakt i norra Sverige i fjol, uttalade sig om händelsen under det ungerska parlamentets öppningsceremoni i veckan, skriver Aftonbladet.(TT)

Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén, som utreds av svensk polis efter renjakt i norra Sverige i fjol, uttalade sig om händelsen under det ungerska parlamentets öppningsceremoni i veckan, skriver Aftonbladet.

– Svenskarna har försäkrat mig om att allt var lagligt, jakten följde alla regler och skulle gå korrekt till. Någon lyxresa var det heller inte tal om! Jag tillbringade fem nätter med dyngfulla samer ute i obygden. Därav helikoptern. Den behövdes för att frakta renar eftersom där fanns inga vägar, sade Semjén.

Uttalandet rev ned skratt bland många av de närvarande - däribland premiärministern Viktor Orbán.

Under den senaste av sina jaktresor till Sverige - Semjén har genomfört fem stycken sedan 2012 - ska ministern ha jagat ren med helikopter. En filmsekvens visar hur en ren flygs iväg dinglande i ett rep. På en bild poserade ministern leende med en skjuten ren.

Sverige har inga vilda renar och svenska renar jämställs med tamboskap. En renägare, som säger sig ha ägt renen Semjén sköt, har polisanmält saken som stöld.