Annons
Nyheter

Wallström: "Vi har framfört vår oro till Turkiet"

Efter Turkiets kartläggning av oppositionella i Sverige har utrikesdepartementet nu kontaktat den turkiska ambassaden. - Vi har framfört vår oro för den här frågan och det har noterats, säger utrikesminister Margot Wallström (S).(TT)
Publicerad 28 mars 2017

Enligt uppgifter till Ekot bedriver företrädare för den turkiska AKP-regeringen en systematisk kartläggning av oppositionella i Sverige. Framför allt handlar det om människor som sympatiserar med Gülenrörelsen.

I ett inspelat samtal som Ekot tagit del av hörs en representant för en regimtrogen grupp i Sverige försöka övertala en Gülensympatisör att lämna över namn på politiska sympatisörer. Han säger att mannen finns på en lista över regimkritiker - och varnar för konsekvenserna om han inte samarbetar.

Annons

Wallström orolig

Utrikesdepartementet har kontaktat den turkiska ambassaden via telefon men Margot Wallström ser just nu inga skäl att kalla upp den turkiska ambassadören.

Enligt Wallström diskuterade hon liknande uppgifter på ett möte med den turkiska ambassadören för snart ett år sedan. Om den turkiska regeringen har bedrivit flyktingspionage i Sverige blir det både rättsliga och politiska följder, enligt Margot Wallström.

””

Flyktingspionage

Folkrättsexperten Ove Bring menar att det turkiska agerandet kan kallas för flyktingspionage.

””

Lisa Simonsson, biträdande enhetschef på Säpo som jobbar med kontraspionage, säger att det är svårt att avgöra om det turkiska agerandet i Sverige kan räknas som flyktingspionage eller inte.

””

TT: Hur stort är problemet med turkisk underrättelseverksamhet i Sverige?

””

38 länder

Enligt Paul Levin, vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, kan kartläggningen få stora konsekvenser. Personer som tidigare anklagats för samröre med Gülenrörelsen i Turkiet har förlorat sina jobb, fängslats, och i vissa fall också torterats, enligt Amnesty.

””

Att Turkiet bedriver åsiktsregistrering i Sverige är inte särskilt förvånande, menar Paul Levin. Han uppger att den religiösa statliga myndigheten gick ut i december och sa att man hade samlat in information från 38 länder om Gülenrörelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons