Annons
Nyheter

Tungmetaller sprutas på ekovinerna

Försäljningen av ekologiska viner rusar. Men frågan är hur miljövänliga dessa viner är - egentligen. Allt fler svenskar väljer ekologiska livsmedel. Allra mest ökar försäljningen på Systembolaget där ekologiska produkter ökade med knappt 70 procent förra året.(TT)
Publicerad 12 februari 2016

Allt fler svenskar väljer ekologiska livsmedel. Allra mest ökar försäljningen på Systembolaget där ekologiska produkter ökade med knappt 70 procent förra året. Året dessförinnan ökade försäljningen med hela 100 procent.

””

Men frågan är hur snälla mot miljön ekologiska viner egentligen är.

Annons

För att få kalla ett vin ekologiskt får inga konstgjorda bekämpningsmedel användas. Därmed inte sagt att ekoviner odlas utan bekämpningsmedel.

Giftigt ämne

För enligt både Ulf Sjödin och Thomas Kätterer, professor i systemekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, är det i praktiken omöjligt att odla vin utan bekämpningsmedel.

””

Enligt EU:s regler får vinodlarna använda som mest sex kilogram koppar per hektar och år för att bekämpa svampangrepp. Metallen sprejas på druvorna som kopparsulfat.

””

Ofarliga mängder hamnar i själva vinet, men marken påverkas kraftigt.

Föroreningar

För till skillnad från många bekämpningsmedel som används vid konventionell vinodling bryts tungmetallen inte ner utan ansamlas i jorden år från år där de påverkar livet i marken.

””

Systembolagets Ulf Sjödin känner väl till problemet, men tycker ändå att fördelarna med ekovin överväger, inte minst för att det innebär bättre villkor för de som arbetar med besprutningen.

””

Thomas Kätterer, däremot, föredrar "vanliga" viner och känner sig inte helt bekväm med epitetet "ekologiskt" vin.

””

Båda är dock rörande överens om att det för konsumenten finns ett betydligt farligare gift i vinet än eventuella bekämpningsmedel, nämligen alkoholen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons