TT-Inrikes

Branden i Skövde under kontroll

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En kraftig brand har rasat i tre huslängor i Södra Ryd i Skövde sedan i går kväll. - Branden är nu under kontroll, säger Roland Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten östra Skaraborg till TT.(TT)

Branden började vid klockan 23 på onsdagskvällen i en lägenhet och spred sig via taket till ytterligare två flerfamiljshus. 96 lägenheter har evakuerats, 48 av dem är brand- eller rökskadade. Tre tak på tre huskroppar är totalskadade. Och fasaderna på de tre husen är mer eller mindre skadade. Men ingen människa har kommit till skada.

Plåtar och cellplast

Det som orsakar problem med släckningsarbetet har varit husens konstruktion.

– Det är en betongfastighet från 70-talet. På senare tid satte man på plåt och har isolerat med cellplast. Den isolerande cellplasten brinner mellan plåten och betongväggarna, säger Roland Johansson.

De boende som först evakuerades till en gymnastiksal i en skola har under morgonen flyttats till hotell. Emmy Rydstrand, är reporter på P4 Skaraborg och bor i ett av husen. Hon berättar att flera av dem som fick utrymma inte märkte att det brann innan evakueringen inleddes.

Kommunala insatser

Kommunen gör extra insatser med anledning av branden. Socialtjänsten har extra beredskap. Bland annat har förskolebarn i närheten omdirigerats till andra förskolor och ett gruppboende har evakuerats.

Det är oklart hur branden startade. Ingen person uppges vara skadad. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Personal finns kvar för eftersläckningsarbete under dagen och platsen kommer att bevakas under natten.

– Vi lämnar tidigast någon gång under morgondagen, säger Roland Johansson.