Annons
Nyheter

Tjejer överlägsna killar i samarbete

Svenska elever är ganska duktiga på att lösa problem gemensamt, visar en färsk Pisarapport. Sverige placerar sig en bit över OECD-snittet, men med överlägset bättre resultat för tjejerna. Kunskapstesten Pisa förknippas med matte, läsning och naturvetenskap.(TT)
Publicerad 21 november 2017

Kunskapstesten Pisa förknippas med matte, läsning och naturvetenskap. Men OECD, som ansvarar för Pisa, brukar också låta testa ett fjärde område. Senast fick 15-åringarna visa prov på "gemensam problemlösning", att i grupp lösa problem. Testet - det första i sitt slag - genomfördes 2015 men resultaten släpps först nu.

Singapore kammade hem den högsta snittpoängen (561), följt av Japan (552). Sverige fick 510 poäng vilket är över OECD-snittet och ger plats 17 av 51 rankade länder.

Annons

Bäst i allt

Resultaten var till viss del väntade eftersom ett lands resultat i de olika delproven brukar korrelera. Samarbets-ettan Singapore var bäst även i matte, läsning och naturvetenskap 2015 medan Sverige höll sig kring eller strax över OECD-snittet. De 510 poängen i samarbete är till och med något bättre än vad som kunde förväntas utifrån de övriga resultaten.

Det slående i rapporten är att tjejerna i alla länder visade bättre samarbetsförmåga än killarna. Sverige sticker ut, med en poängskillnad på hela 42 poäng till tjejernas fördel. Bara Finland hade ett större gap.

Skolverkets Eva Lundgren, ansvarig för Pisa i Sverige, jämför med Pisaomgången 2012, när det fjärde testet var individuell problemlösning. I Sverige presterade killar och tjejer lika.

””

Olika krav?

Eva Lundgren konstaterar att Pisa visar att tjejer världen över månar mer om relationer, är intresserade av andras åsikter och vill att andra ska lyckas. Killar, däremot, ser snarare samarbete som en metod för att själva prestera bättre. Så varför är resultatskillnaderna särskilt stora i Sverige?

””

Enligt gymnasieminister Anna Ekström (S) har det länge varit fokus på kunskapsresultat och likvärdighet i svensk skola, medan jämställdhet inte lyfts på samma sätt.

””

Ska det bli mer fokus på jämställd undervisning måste skolan få mer resurser, fortsätter hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons