TT-Inrikes

Tio års fängelse för barnvåldtäkt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 50-årig man döms av Örebro tingsrätt till tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn. Under flera års tid förgrep han sig upprepade gånger på två små flickor.(TT)

Den yngsta flickan var fem år gammal när hon våldtogs första gången, och han fortsatte att förgripa sig på henne tills hon var åtta år gammal, enligt åklagaren. Mannen greps efter att flickorna berättade om övergrepp i förhör.

– Därför fattade jag direkt beslut om att mannen skulle hämtas till förhör samma dag, har åklagare Louise Helleday tidigare berättat i NA.

Bevisningen bygger till stora delar på filmer som mannen själv har spelat in. Han har erkänt stora delar av brotten, men förnekar att det skulle röra sig om systematiska övergrepp. Domstolen anser däremot att det räcker med det stora antalet brott för att visa att visa att så är fallet.

Mannen döms för 30 fall av grov våldtäkt mot barn, fyra fall av sexuellt ofredande, kränkande fotografering och grovt barnpornografibrott. Vid polisens husrannsakan hittades 8 500 filmer och bilder, däribland mannens egna.

Han döms även för tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering när han filmat tre andra flickor på ett kränkande sätt.

En enig tingsrätt anser att mannen ska betala skadestånd till de två utsatta barnen - 300 000 respektive 350 000 kronor.