TT-Inrikes

Syriska torterare polisanmäls i Sverige

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Syriska militärer kan komma att ställas inför rätta i Sverige, anklagade för bland annat tortyr och sexuellt våld. Sammanlagt 25 högt uppsatta personer i syriska underrättelsetjänsten polisanmäls nu av nio syrier som bor i Sverige.(TT)

– Vårt första mål att få till en förundersökning - att åklagare beslutar om en utredning som riktas mot en eller flera av dem som vi anmäler, säger John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Han påpekar att bland de anklagade finns de allra högsta cheferna för de olika syriska säkerhetstjänsterna.

Minderåriga utsatta

Ett av de svensk-syriska offren vittnar om hur hon misshandlats och kränkts av syrisk underrättelsetjänst . Kvinnan, då 19 år gammal, utsattes även för sexuellt våld.

En syrisk journalist, bosatt i Sverige, berättar om hur han torterats vid flera tillfällen. Han säger sig också ha bevittnat hur minderåriga utsätts för tortyr.

Personer som misstänks för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten kan utredas, åtalas och ställas inför rätta i Sverige, tack vare principen om universell jurisdiktion. I förra veckan greps tre personer från den syriska underrättelsetjänsten i Tyskland och Frankrike, sedan internationella arresteringsorder utfärdats mot dem.

– Så det finns positiva exempel som man måste ta fasta på, säger John Stauffer.

Kan ändras

Men så länge de misstänkta befinner sig i sitt hemland, är det förstås inget som tyder på att de skulle utlämnas till Sverige av dagens makthavare.

– Men den politiska situationen kan ändra sig i Syrien - inte i dag och inte i morgon, men på längre sikt. Och då måste det här arbetet vara gjort. Det gäller att samla bevisning och vittnesmål nu för att någon gång kunna åtala, säger Stauffer.

Polisanmälan är resultatet av ett samarbete mellan de nio syrierna, flera människorättsorganisationer och två syriska jurister.