TT-Inrikes

SVT-profil framme vid Sydpolen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Äventyraren och SVT-profilen Aron Anderson är den förste rullstolsburne som tar sig till Sydpolen på Antarktis. I dag, den 21 december, kom han fram. "Jag är så lycklig! Min stora dröm som jag planerat för i år har äntligen gått i uppfyllelse.(TT)

Äventyraren och SVT-profilen Aron Anderson är den förste rullstolsburne som tar sig till Sydpolen på Antarktis. I dag, den 21 december, kom han fram.

"Jag är så lycklig! Min stora dröm som jag planerat för i år har äntligen gått i uppfyllelse. Det har stundtals varit hur jobbigt som helst, men att komma fram hit till Sydpolen känns underbart", säger han i ett pressmeddelande.

Expeditionen har tagit 22 dagar och Aron Anderson har skidat över 30 mil med bara armarna i en specialbyggd sitski.

"Just nu är jag hungrig och luktar pyton. Ett bad och en rejäl portion icke-frystorkad mat skulle sitta fint", säger han.

Äventyret är en del i hans insamling till Barncancerfonden som nu är uppe på 4,8 miljoner kronor.

Aron Anderson är rullstolsburen sedan nio års ålder, då han opererades för cancer. I början av året besteg han Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Tidigare har han bland annat bestigit Kebnekaise och simmat över Ålands hav, från Grisslehamn till Åland. Han har också varit programledare för SVT:s Lilla sportspegeln.