Annons
Nyheter

Svensken fetare än någonsin

Aldrig tidigare upplever så många svenskar att de lider av återkommande besvär av oro, ängslan och ångest. Detta samtidigt som stillasittandet ökar och fetman når nya rekordnivåer. Överlag, ska det dock sägas, så upplever de flesta svenskar att de har en god hälsa.(TT)
Publicerad 12 december 2018

Överlag, ska det dock sägas, så upplever de flesta svenskar att de har en god hälsa. I den stora folkhälsoenkät som Folkhälsomyndigheten nu presenterar anger fler än sju av tio svenskar att de har "ett gott allmäntillstånd". Rökningen fortsätter att minska och allt färre ungdomar anger att de har ett riskbruk av alkohol.

Förändringarna jämfört med föregående års undersökning är små. Men enligt Malin Kark, utredare på myndigheten, finns det ändå vissa oroväckande trender, framför allt om man jämför med den första undersökningen som kom 2004.

””
Annons

Kvinnor hårt drabbade

Andelen svenskar av båda könen som 2018 anger lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest är 39 procent, vilket ska jämföras med 34 procent år 2004.

Men bland kvinnor i åldersgruppen 16-29 år anger hela 65 procent att de lider av dessa besvär.

””

Fetare än någonsin

Nyligen rapporterade TT om alarmerande resultat som visar att stillasittandet ökar och att varannan svensk har farligt dålig kondition. Enkätsvaren från Folkhälsomyndighetens undersökning bekräftar detta såtillvida att den visar att fetman ökar till nya rekordnivåer. Aldrig tidigare har så många svenskar uppgett att de lider av fetma.

””

Utöver detta visar undersökningen att rökningen fortsätter att minska. Sedan föregående års undersökning har rökningen minskat med ett par procentenheter. I dag uppger sju procent av befolkningen att de röker varje dag. Den visar också att riskbruk av alkohol minskar, men bara bland yngre personer. Bland äldre ökar den.

Utbildning gör skillnad

Enkäten visar också att det finns en stor skillnad mellan hög- och lågutbildade. Personer med endast förgymnasial utbildning anger i allmänhet sämre hälsa. Förekomsten av rökning är också högre.

I den aktuella enkäten har Folkhälsomyndigheten frågat ett nationellt urval av 40 000 svenskar i åldrarna 16-84 år om hur de mår. Svarsfrekvensen var 42 procent.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons