TT-Inrikes

Supersamlaren som jagar nya VM-bilder

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Rolf Johansson i Falkenberg har en av Sveriges största samlingar av fotbollsbilder. Och i med årets fotbolls-VM vankas det högtidsstunder i samlarlyan med nya album och mängder med nya samlarbilder. Rolf Johansson har rader med pärmar och högar med album fyllda av samlarbilder.(TT)

Rolf Johansson har rader med pärmar och högar med album fyllda av samlarbilder. Från fotbolls-VM har han de allra flesta albumen sedan 1970. Men i pärmarna finns också rariteter som sträcker sig så långt tillbaka som VM i Braslien 1950.

– Jag är egentligen mest intresserad av de gamla bilderna, säger Rolf Johansson, en av Sveriges mest inbitna och entusiastiske samlare av fotbollsbilder.

Men det är klart. När det är dags för VM och det kommer nya album kan han inte stå emot.

– Inför årets VM har jag köpt två album. Ett som jag ska fylla med klisterbilder och ett som ska vara helt tomt.

681 bilder

Tomma album är samlarobjekt lika väl som fyllda. Ett album innehåller 681 bilder. Därför har han köpt tre hela kartonger med samlarbilder. Varje kartong innehåller 100 kuvert med fem klisterbilder i varje.

– Men det är inte säkert att man fyller albumet ändå, suckar han.

Dessutom ska alla kuverten inte öppnas. För det är också en sport att samla oöppnade samlarbildskuvert. Och det är själva samlandet som är det roliga, att hitta och köpa det som saknas.

– När albumen är fulla känns det lite som "jaha, det var det albumet", säger han.

Ordning och reda

Rolf Johansson har varit en aktiv samlare av sportbilder sedan början på 1990-talet. Innan det handlade det mer om sportböcker. Han har samlingarna i sin samlarlya hemma i villan i Falkenberg där han ägnar tid varje dag att söka, köpa, sortera och katalogisera sina fynd. Det ska vara ordning och reda.

Bland alla fotbollsbilder finns det några han är mer stolta över än andra.

– Bilder på Pelé brukar stå högt i kurs.

Och så finns det bilder som han vårdar ömt, även om spelaren inte kommer till VM. Han tar fram en pärm med samlarbilder bara på Zlatan Ibrahimovic.

– Det här rookiekortet, troligen den första samlarbilden som gavs ut med hans bild på, är jag nöjd att jag har. Den är en dyring.

Man kan tänka sig att en samlare av fotbollsbilder är intresserad av fotboll. Och det stämmer väl om Rolf Johansson - till viss del.

– När Tipsextra kom i slutet på sextiotalet då var det högtidsstunder. Men nu, nu är det så mycket matcher att man vare sig hinner eller orkar följa med på allt. Det blir för mycket, säger han.

Då drar han sig hellre tillbaka till sina samlingar som förutom fotboll också omfattar många andra sporter. Han har bland annat bilder på friidrottare och ishockeyspelare. Och i ett hörn finns en speciell Ingo-hörna med minnessaker kring tungviktsmästaren.