TT-Inrikes

Supermånen äntligen i sikte

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Boende i södra Sverige och Lappland kan skatta sig lyckliga när det nu är dags att vända blickarna upp mot den största supermånen på länge. På många håll skymmer molnen sikten. Det är när en fullmåne är som närmast jorden och när solen, jorden och månen ligger i en rak rad som en så kallad supermåne uppstår.(TT)

Det är när en fullmåne är som närmast jorden och när solen, jorden och månen ligger i en rak rad som en så kallad supermåne uppstår. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

Enligt earthsky.org är fullmånen den 14 november den största sedan 1948, men för svenskar som vill få syn på fenomenet gäller det att passa på redan under söndagskvällen och natten mot måndag.

– Det finns områden med klart väder över Skåne, Blekinge och södra Småland men även över Öland och Gotland, in över Hälsingland och Medelpad, säger Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Även i inre Lappland, västra Götaland och i fjällkedjan finns det goda chanser att skåda supermånen. På måndagskvällen väntas däremot ett molntäcke vila över i princip hela landet.

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för tidskriften Populär Astronomi, finner det svårt att med blotta ögat avgöra om det är en supermåne eller en vanlig fullmåne men tycker att det är ett bra tillfälle att påminna sig om månens betydelse.

– Månen är alltid rolig att studera. Det räcker att titta på den för att se spår av solsystemets historia. Man ser alla de där kratrarna och inser att jorden har gått igenom precis samma saker, säger Robert Cumming.