TT-Inrikes

Sture Bergwall kräver 15 miljoner av staten

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sture Bergwall kräver ett rekordskadestånd - 15 miljoner kronor - av staten för den tid han suttit i fängelse dömd för mord. - Vi anser att det är skäligt i förhållande till den tid han suttit frihetsberövad, säger hans juridiska ombud.(TT)

Stämningsansökan lämnades in till justitiekanslern vid klockan 12 på fredagen. Totalt satt Sture Bergwall frihetsberövad, inlåst på den rättspsykiatriska kliniken i Säter, i 20 år.

Skadeståndet kan bli det högsta som den svenska staten har betalat ut.

– Vi anser att han ska tillerkännas 15 miljoner kronor för det psykiska lidande han fått utstå, säger Bergwalls juridiska ombud Angelica Rigborn, jurist på Fria advokater.

Brist i vård och utredning

Enligt skadeståndsanspråket som TT tagit del av ska Sture Bergwall "erhålla särskild ersättning för den extrema omfattande mediala uppmärksamheten". Även brister i vård och utredning, exempelvis deras nära samarbete, ligger till grund för skadeståndskravet.

Bergwall, som var mycket uppmärksamhetssökande, uppmuntrades från klinikens personal till falska erkännande. Behandlingsmetoden tillsammans med Bergwalls läkemedelsmissbruk ledde till allvarliga psykiska men som ledde till att han tappade kontakt med verkligheten, skriver hans advokater.

Objektivitsplikten har flera gånger åsidosatts och lett till stora brister i utredningsarbetet. Förhållandet till Bergwall var många gånger okritiskt och han begränsades heller aldrig från radio, tv, tidningar och radio eller telefoni, vilket ses som en stor brist i utredningen.

Började erkänna

Bergwall gick mellan åren 1993 och 2002 under namnet Thomas Quick.

1991 dömdes han till psykiatrisk vård, men i sin ansökan menar Bergwall att han skulle ha skrivits ut redan året därpå, rapporterar Dala-Demokraten.

Under sin tid på Säter började han erkänna mord på mord - totalt över 30 stycken. Han dömdes senare för åtta av dem.

– Förklaringen till Bergwalls falska erkännanden ligger i den psykiska ohälsa som han hade under den aktuella perioden, tillsammans med den behandling han mottog från Säters rättspsykiatriska klinik, under kraftig medicinering och terapi, säger Angelica Rigborn.

Lättad och glad

2008 berättade Bergwall för SVT-journalisten Hannes Råstam att han inte begått något av de mord han dömts för. Hans fall följdes bland annat upp i en dokumentärserie och i en bok. 2013 friades han formellt från samtliga morddomar.

Sture Bergwall hänvisar alla frågor till sitt ombud.

– Vi var i kontakt på morgonen, precis innan vi skickade in begäran. Hans sinnesstämning var att han var lättad och glad att han skickat in den, säger Angelica Rigborn.

Det högsta skadestånd som den svenska staten har betalat ut hittills gick till en 67-årig man som satt i fängelse i nio år, felaktigt dömd för att ha våldtagit och torterat sin dotter. Han fick 12,6 miljoner kronor.

Kaj Linna, som dömdes för mordet på en 59-årig man i Kalamark, friades tidigare i år efter att ha suttit i fängelse i 13 år. Han lämnade in en stämningsansökan till justitiekanslern i augusti och hans advokat har sagt till Dagens Nyheter att kravet kan landa på runt 20 miljoner kronor i slutänden.