Studie: Vegan bäst för klimatet
Kött- och mjölkprodukter står bara för 18 procent av de kalorier vi människor får i oss och 37 procent av proteinet. Ändå tar produktionen av dessa upp 83 procent av jordbruksmarkerna och står för 60 procent av klimatutsläppen.
Det framkommer i den hittills mest omfattande studien som gjorts över lantbrukets miljö- och klimatpåverkan, där data från 38 700 lantbruk i 123 länder har undersökts.
””
Mark till annat
Enligt studien skulle man genom att sluta producera koÌ?tt- och mejeriprodukter kunna minska jordbruksmarkerna med mer aÌ?n 75 procent, ett omraÌ?de lika stort som USA, Kina, EU och Australien tillsammans - och aÌ?ndaÌ? klara av att foÌ?da vaÌ?rldens befolkning.
””
I studien framkommer det även att samma typ av livsmedel kan ha väldigt olika klimatpåverkan, beroende på hur de produceras. Kött från biffkor som fötts upp på skövlad skogsmark orsakar till exempel upp till tolv gånger mer växthusutsläpp än de som betat på naturliga betesmarker.
””
Sverige inte bättre
Han har själv forskat i ämnet - fast då haft Sverige i fokus. Och här hemma ser siffrorna ut så här: en femtedel av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi äter. Av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent.
””
Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.
TT