Annons
Nyheter

Regeringen försvarar kritiserad sexköpslag

Justitieminister Morgan Johansson försvarar sexköpslagen, vars positiva effekter beskrivits som kraftigt överdrivna. RFSU menar bland annat att lagen har ökat utanförskapet för prostituerade. En ny forskningssammanställning från Malmö Högskola pekar på svårigheterna att analysera lagens effekter.(TT)
Publicerad 2 februari 2015

En ny forskningssammanställning från Malmö Högskola pekar på svårigheterna att analysera lagens effekter. Bland annat lyfts svårigheter fram i hur man mäter prostitutionens omfattning i och med internet och förflyttningen från gatan till lägenheter. Men Morgan Johansson (S) anser att lagen haft en positiv inverkan:

-Om alla länder hade haft en sådan lagstiftning som vi har då skulle människohandeln och den sexuella slavhandeln vara betydligt mindre.

Annons

Ökad stigmatisering

Rapporten visar också på att stödet för kriminalisering av att sälja sex har ökat från 30 procent till 52 procent sedan sexköpslagen introducerades. RFSU ser det som ett tecken på att utanförskapet av prostituerade har ökat och kräver att lagens konsekvenser utreds.

-När lagen trädde i kraft var vi rädda för att försäljningen skulle gå under jord och att stigmat mot dem som säljer sex skulle öka. Vad vi ser i rapporten får oss inte att ändra det ställningstagandet, säger RFSU:s ordförande Kristina Ljungros.

Kritik mot statlig utvärdering

Regeringens egen utvärdering av sexköpslagen gjordes 2010 och kom fram till att gatuprostitution hade halverats sedan 1999 och att den fungerat som ett hinder för trafficking. Men RFSU har kritiserat utvärderingen för att inte ha tittat tillräckligt på de prostituerades situation.

-Bland dem som var kvar i prostitutionen så fanns det en kritik mot lagen, men de som hade tagit sig ur prostitutionen tyckte att lagen hade hjälpt dem, säger Morgan Johansson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons