TT-Inrikes

26 grader - men aprilvärmen svalnar snabbt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Fredagen bjöd på sommarvärme på sina håll i södra Sverige - varmast var det i småländska Gladhammar: över 26 grader. Men redan i helgen väntas mer normalt aprilväder. Längst i norr kan det till och med bli snö.(TT)

Fredagen bjöd på sommarvärme på sina håll i södra Sverige - varmast var det i småländska Gladhammar: över 26 grader. Men redan i helgen väntas mer normalt aprilväder.

Längst i norr kan det till och med bli snö. Och temperaturen sjunker i hela landet, i synnerhet längs kusterna där havet och pålandsvinden kyler.

– Vid västkusten blir det extra märkbart, där väntar vi 8-12 grader på lördagen, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI.

Men under fredagen fylldes parker och gator med sollapande människor. Och det är torrt i skog och mark. Risken för gräsbränder det torra fjolårsgräset är stor i Götaland och större delen av Västmanland.

Den som ska elda utomhus bör med andra ord vara mycket försiktig, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI

– Ja, det är som alltid, man ska vara försiktigt vid eldning utomhus. Först nästa vecka väntas regn som letar sig in över landet.

SMHI har även utfärdat klass 1 och klass 2-varningar för höga flöden i bland annat Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs och Uppsala län.