TT-Inrikes

Topparna lämnar SSU Skåne efter avslöjandet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

SSU Skånes ordförande och vice ordförande avgår i svallvågorna av de senaste veckornas rapportering om homofoba och antisemitiska uttalanden. Nu har SSU Skåne lämnat in en handlingsplan för hur förtroendet ska upprättas.(TT)

"Jag inser att min person riskerar att stå i vägen för organisationens bästa, och valet blir då enkelt", skriver SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed i en debattartikel i Aftonbladet.

Enligt medieuppgifter har en falang som kännetecknas av bland annat radikal islamism och homofobi tagit över lokala förbund i SSU Skåne.

SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam säger i ett pressmeddelande att det är bra att Ahmed tar ansvar för situationen genom att avgå.

"Det här ger SSU-distriktet bättre förutsättningar att återupprätta förtroendet och gå vidare från att fokusera på konflikter till den viktiga uppgift som SSU har när det gäller att engagera unga människor för socialdemokratins idéer", säger Törnestam.

Även vice ordförande Khloe Abdel Wahab avgår, rapporterar Kvällsposten. Avgången är den tredje på kort tid, och kommer efter tidningens avslöjande att hon praktiserat för Egyptens utrikesdepartement, vilket har väckt reaktioner på grund av den bristande demokratin i Egypten.

Tidigare i november avgick SSU Malmö Centrums ordförande Mohammed Adeeb.

SSU Skåne har lämnat in en handlingsplan som godkänts av förbundet. Planen handlar delvis om att garantera att det inte finns tolerans för sympatier som strider mot SSU:s grundläggande värderingar, enligt ett pressmeddelande.