TT-Inrikes

Spaningsledningen byts ut efter mord i Örebro

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Hela spaningsledningen i det uppmärksammade mordfallet där en 45-årig kvinna hittats död i Hjärsta i Örebro byts ut. - Förhoppningsvis hanteras nu utredningen på ett bättre sätt, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.(TT)

Spaningsledaren har enligt uppgifter till SVT Örebro fått hård intern kritik om vilka utredningsinsatser som sattes in när kvinnan försvann. Spaningsledaren ska även ha tagit semester innan kroppen hittades.

Den 45-åriga kvinnan anmäldes försvunnen tisdagen den 15 maj. Polisen inledde en förundersökning om misstänkt människorov, eftersom man antog att hon inte försvunnit frivilligt från sitt hem i Örebro.

Leds av ny utredare

Först fyra dagar senare hittades kvinnan död bara ett stenkast från hemmet och polisen inledde en utredning om mord. Örebropolisens chef för hundverksamheten har varit mycket kritisk till att kroppen inte hittades tidigare.

– Vi har beslutat om att byta spaningsledare för den här mordutredningen. Exakt vad det beror på kan jag inte gå in på i detalj. Men sammantaget handlar det om att den grova brottsutredningen ska ske så bra som möjligt på ett sätt som de drabbade kan förvänta och kräva av polisen som organisation, säger Mats Nylén, kommunikationschef i polisregion Bergslagen.

Även fler i utredningen byts ut. Utredningen leds från och med i fredags av en person inom polisen som i vanliga fall är chef för avdelningen för brott mot barn, skriver SVT.

– Vårt arbete ska ske på ett så bra sätt som möjligt. Då handlar det både om att det sker så effektivt som möjligt och att de regler som finns följs, säger Mats Nylén som betonar att det inte handlar om eventuella åsikter som personerna skulle kunna ha.

Förhandlar med facket

Polisen har även inlett ett personalärende samt inlett förhandlingar med facket.

Den nu utbytte spaningsledaren är den sedan tidigare uppmärksammade polisen Peter Springare. Han delar inte Mats Nyléns bild kring varför han byts ut. Springare anser i stället att beslutet bygger på personrelaterade orsaker.

– Det finns ju inget mått och sans i det här. Jag vet inte hur många gånger jag anmälts internt och att det sedan har skrivits av. Någon gång måste någon chef sätta stopp för det här handlandet, säger Peter Springare till Nerikes Allehanda.

En man som tidigare har suttit häktad i fallet släpptes den 8 juni på fri fot och i nuläget finns ingen frihetsberövad. Mats Nylén tror ändå att bytet av utredare kan vara en vändpunkt.

– Utredningen hanteras inte på ett sämre sätt, utan förhoppningsvis på ett bättre sätt. Sedan om det betyder att man är närmare lösningar om vad som hänt eller vem eller vilka som begått ett brott är svårt att svara på, säger han.