Annons
Nyheter

Sommaren - riskfylld tid för vår bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar - sommaren är härlig men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som hundägare tänka på nu när värmen är här: Besvärliga kryp Huggormar och fästingar - sommarhalvåret är full av besvärliga djur som kan drabba hunden.(TT)
Publicerad 24 maj 2018

Besvärliga kryp

Huggormar och fästingar - sommarhalvåret är full av besvärliga djur som kan drabba hunden.

Annons

Här gäller det att hålla koll på hundens hud, päls och allmänna mående. Vid misstanke om allvarliga reaktioner eller vid ormbett är ett akut veterinärbesök alltid att rekommendera. Ett bett från just huggorm kan innebära skada på bland annat njurar och hjärta, så det är viktigt att se till att hunden håller sig stilla så att giftet inte sprids så snabbt i kroppen.

Det finns fler kryp att ha i åtanke. Att slicka på paddor är sällan en bra idé, eftersom kan vara giftiga. Ett stick från en ilsken geting kan göra ont och ge svullnad, men är ofta inte farligt såvida hunden inte sticks i hals. Undersök också hundens päls dagligen, för att upptäcka eventuella fästingar i tid. Smittorisken för bland annat borrelia finns, med symptom som feber och trötthet.

För fästingar finns både vaccination och medel på apotek, alltifrån halsband och spray till läkemedel. För det senare krävs dock recept från din veterinär.

Se upp för värmen

Värmen kan bli farlig, så se till att aktivera och motionera din vän under dagens svalare perioder. Ställ fram ordentligt med vatten och erbjud alltid skugga. Blir din hund mycket varm så kanske ett svalt dopp eller en så kallad kylfilt uppskattas? Det sistnämnda kan du ersätta med en kylklamp invirad i frotté, en enkel lösning som svalkar skönt en het sommardag.

Tänkte du lämna hunden i bilen medan du handlar mat eller uträttat ärenden? Tänk om. Är du verkligen tvungen, dra ner rutorna ordentligt så att luften cirkulerar. Tänk på att värmen stiger farligt snabbt, så uppsök absolut skugga när du parkerar - och lämna inte hunden mer än absolut nödvändigt.

Ett alternativ är att faktiskt fråga huruvida affären du ska till välkomnar hundar. En del av landets butiker, bland annat större bygghandlar och växtbutiker, välkomnar nämligen fyrfotade kunder nuförtiden.

Sommar, sol - och bad?

Vad är bättre en varm sommardag än ett dopp i hav eller sjö? Tänk dock på att kontrollera så att vattnet är klart och inte fullt av alger. Ett vatten med algblomning kan orsaka en förgiftning som i värsta fall kan leda till döden hos hund.

Symptom från giftet är inledningsvis oro och darrning, fortsätter med kräkningar och därefter kramper. Låt inte hunden bada eller dricka om du är det minsta osäker kring vattnets kvalitet, och vid misstanke om algtoxiner ska hunden omedelbart till veterinär.

Annons

Det finns mer än giftiga alger att tänka på. Fukten från frekventa bad kan leda till fukteksem. Se också alltid till att skölja ur djurets päls efter bad i sjö och hav.

Bortglömd mat

En bortkastad grillkorv, kanske med lök och chili, som "lagrats" ett tag i ett buskage nära dig..... Det här kan ställa till det rejält för en hundmage. Våra vänner gillar som bekant att nosa runt, och en otillåten smakbit på diverse fynd kan gå på en halv sekund.

Det är svårt att hålla koll, men försök så att din bästa vän inte får i sig något som kan orsaka rejäla besvär.

I värsta fall kan hunden riskera att få i sig en bit grillpinne eller ett vasst kycklingben. Håll koll, och uppsök veterinär vid misstanke om farliga föremål. Betänk också att starka kryddor och lök inte är något för hundmagen.

Allehanda gifter

Sommaren lockar fram otyg som ogräs och råttor, vilket en del väljer att bekämpa med gift. Var närvarande under promenaden, så att du hinner förhindra att din vän får i sig saker som kanske kan vara farliga för hälsan.

När det kommer till att tugga i sig olämpliga saker - från fimpar till glasspinnar - är hundvalpar fenomenala och väldigt snabba. Plocka undan potentiellt farliga saker, och glöm inte att kolla upp huruvida dina rabatter huserar direkta faror för glupska och nyfikna djur.

Här kan det vara bra att känna till att vackra perenner såsom liljekonvalj, fingerborgsblomma och stormhatt vid förtäring faktiskt är giftiga för både människor och djur.

Annons

Källa: Evidensia, Svenska Kennelklubben och Agria djurförsäkring, Giftinformationscentralen och Statens veterinärmedicinska anstalt

TT

Annons
Annons
Annons
Annons