TT-Inrikes

Soligt - men kyligare - i helgen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Behåll solglasögonen på - solen verkar stanna i helgen. Men värmen tar en liten paus, när kyliga vindar är på väg söderut. Kvicksilvret tog sig nästan, nästan till 30-strecket på torsdagen i Göteborg, där den högsta temperaturen i landet uppmättes med 29,7 grader, enligt SMHI.(TT)

Kvicksilvret tog sig nästan, nästan till 30-strecket på torsdagen i Göteborg, där den högsta temperaturen i landet uppmättes med 29,7 grader, enligt SMHI.

– Det är en lite svalare front som håller på att passera söderut över landet. I dag ligger en kallfront över Svealand och då kommer det att blomma upp åsk- och regnskurar under eftermiddagen, säger Tobias Palmblad på SMHI.

Götaland och södra Svealand kan räkna med samma temperaturer som det varit de senaste dagarna, kring 26-28 grader, medan övriga får betydligt svalare.

Södra Norrland får 15-20 grader, mellersta 10-15 grader och längst i norr mellan fem och tio grader.

– Det kan bli lite blåsigt i Lapplandsfjällen, det kan säkert bli uppemot 20 meter per sekund i byarna, mitt på dagen i dag, säger Tobias Palmblad.

Den svalare luften fortsätter att krypa söderut under lördagen och det kan bli skurar längs dess väg.

– Det blir en solig helg på de absolut flesta håll i helgen, men med lite lägre temperatur än vad vi haft de senaste dagarna, säger Tobias Palmblad.

Temperaturerna kommer att hamna kring 15-20 grader i den södra halvan, medan den norra halvan får 10-15 grader, något högre kring Norrlandskusten.