TT-Inrikes

Smart insulinpenna kan hjälpa diabetiker

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En "smart" insulinpenna som nu testats i Sverige kan ge diabetiker en enklare och bättre behandling. Pennan läser av patientens värden och gör det möjligt att kommunicera i realtid med läkaren på distans.(TT)

Insulinpennan ingår i en studie på 80 barn och ungdomar med typ 1-diabetes, som letts från Hallands sjukhus. Resultat från studien presenterades vid den nationella diabeteskongressen i Stockholm.

Pennan skickar information till läkaren om patientens värden och de doser insulin som getts, både storlek och tidpunkt. Därefter kan läkare och patient ha videosamtal om behandlingen.

14 personer i studien använde den smarta insulinpennan. Alla fick längre total tid med goda värden. Pennan gav också viktig hjälp i utvärderingen av kraftiga blodsockerfall.

"Detta är första gången någonsin man kunnat följa doser givna med insulinpenna, och kommer sannolikt att i framtiden helt förändra arbetet på många diabetesmottagningar", säger Peter Adolfsson, forskare vid Göteborgs universitet och överläkare vid Hallands sjukhus, enligt ett pressmeddelande från Region Halland.

I studien byttes vartannat återbesök hos läkare ut mot tre videomöten på 15 minuter vardera för den grupp som använde smart insulinpenna.