TT-Inrikes

Småpartierna som lockar väljare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Hört talas om lilla utbrytarpartiet SAFE, Landsbygdspartiet eller Sjukvårdspartiet? Mandatfördelningen bland de välkända partierna i riksdagen är en sak - i landets kommuner ser det annorlunda ut. Här är några av småpartierna som på sina håll faktiskt får vara med och bestämma:(TT)

I tennisens Mecka Båstad har Bjärepartiet hittat en plats. En ganska stor sådan - partiet styr faktiskt hela kommunen i minoritet, eftersom man inte hittat någon att styra tillsammans med. Från början var ett stopp av tunnelbygget genom Hallandsås av högsta prioritet. I dag vill Bjärepartiet bland annat framhålla Bjärehalvön i många olika sammanhang, samtidigt som man ska bevara miljön, trygga omsorgen och hålla i plånboken.

Åselepartiet vill att alla idéer ska komma till tals. Men vissa idéer vill partiet särskilt prioritera - som utökad demokrati, bättre pendling samt att Buddhatemplet i Fredrika ska "skapa kringaktiviteter som kan lyfta hela bygden". Man vill också verka för att det byggs bowlinghall i Åsele.

Det här är frågor som går hem lokalt. Åselepartiet är nämligen kommunens största, och har en tredjedel av fullmäktiges mandat.

Landsbygdspartiet Oberoende, en sammanslagning av två olika partiinitiativ på landsbygden, som nu har funnits i åtta år. Partiet har ställt upp i två riksdagsval och gör sig redo för ett tredje - men det är i kommunerna som framgången funnits.

I dagsläget har partiet mandat i 9 kommuner. Partinamnet avslöjar något om inriktningen, och den som går in på webbplatsen kan läsa att "Landsbygdspartiet bland annat föreslår att riksdagen och regeringskansliet flyttas från Stockholm till Östersund, mitt i Sverige." Vargfrågan är också stor för partiet.

På småländska Höglandet - närmare bestämt Nässjö kommun - har det socialdemokratiska utbrytarpartiet SAFE tagit plats i fullmäktige sedan 1990-talet. Framgången var som störst i valet 2006, då det vänsterinriktade partiet fick var femte röst. I dagsläget har SAFE dock bara fyra av 57 mandat i Nässjös kommunfullmäktige.

Vad vill partiet? Fixa en bra skola och omsorg och värna om miljön, bland annat.

Sjukvård engagerar - det vet Norrbottens sjukvårdsparti som har mandat i flera kommuner: Kiruna, Boden, Gällivare, Piteå, Älvsbyn, Pajala och Övertorneå. Sitter dessutom i Norrbottens läns landstingsfullmäktige - som näst största parti.

Men det här är inte landets enda sjukvårdsparti, utan bara ett av flera som ingår i partiförbundet Sjukvårdspartiet.