Annons
Nyheter

Småbarnsfeber kopplas till miljögift

Danska forskare har hittat ett tydligt samband mellan hur ofta småbarn är febriga och hur mycket perfluorerade ämnen deras mammor hade i blodet under graviditeten. I pizzakartonger, i popcornpåsar och i regnkläder - perfluorerade ämnen finns överallt runtomkring oss.(TT)
Publicerad 28 september 2016

I pizzakartonger, i popcornpåsar och i regnkläder - perfluorerade ämnen finns överallt runtomkring oss. De har nämligen oemotståndliga egenskaper, till exempel stöter de bort fett, smuts och vatten. Men samtidigt finns farhågor om att de kan vara farliga för hälsan.

Blodprover på flera hundra gravida kvinnor i Odense i Danmark visade att 99 procent av dem hade perfluorerade ämnen i blodet. I en ny studie har forskare vid Syddansk universitet tagit reda på hur många dagar om året barnen till dessa kvinnor var sjuka och hade feber.

Annons

Ju större exponeringen varit hos mammorna under graviditeten, desto fler feberdagar hade deras barn under sina första levnadsår.

Visat i djurförsök

””

Undersökningen är inget klart bevis för att perfluorerade ämnen är orsaken, men visar att mer forskning behövs, anser hon.

I Sverige pågår liknande forskning, men här med barn som haft oturen att ha fått i sig höga doser av perfluorerade ämnen via dricksvattnet. Vattenverket i Brantafors i Ronneby kommun förorenades av brandsläckningsskum från en närliggande brandövningsplats.

100 gånger högre

De som under lång tid har druckit av vattnet har i genomsnitt 100 gånger högre halter av två sorters perfluorerade ämnen i blodet jämfört med normalbefolkningen och nu görs många olika studier om hälsoeffekterna.

Påverkan på immunförsvaret kommer att undersökas genom att se hur bra skydd barnen har fått av sina barnvaccinationer. Forskarna kommer att undersöka hur mycket antikroppar barn och ungdomar som druckit vattnet har mot sjukdomar som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons