TT-Inrikes

Slår vass för att klara kornas vinter

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Vass har slagits i Leråka i Blekinge för att användas som foder till kor i vinter, rapporterar P4 Blekinge. Det är sommarens torka som gjort att lantbrukarna John Åkesson och Ivar Åkesson tar till ovanliga metoder.(TT)

Vass har slagits i Leråka i Blekinge för att användas som foder till kor i vinter, rapporterar P4 Blekinge. Det är sommarens torka som gjort att lantbrukarna John Åkesson och Ivar Åkesson tar till ovanliga metoder. Förra veckan tog bröderna beslutet att använda traktor och slåttermaskin bland vassen vid havskanten. Normala somrar brukar vattnet stå knähögt där, men nu ska det ha varit helt torrt där vassen slagits.

De tror att vassen kan vara det som avgör om de klarar vintern för korna. Det blev 110 balar vass varav mindre än hälften ska användas som vinterfoder.

– Det är krisläge, man får ta till konstigheter då, säger John Åkesson till P4.

Vass har lägre energivärde och näringsinnehåll än halm och hö men användes förr som djurfoder, enligt universitetslektor Margareta Emanuelsson vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Förr var vassen en eftertraktad resurs som lantbrukarna ibland nästan slogs om, men det krävde mycket handarbete, säger hon till radion.