Annons
Nyheter

Skriande behov av behöriga lärare

De legitimerade lärarna räcker inte på långa vägar för grundskolornas behov, och skillnaderna mellan landets kommuner är extrema. I 120 av landets kommuner har situationen försämrats sedan förra läsåret, visar TT:s sammanställning. Skolchefer och rektorer har inte lång tid på sig nu.(TT)
Publicerad 28 maj 2015

Skolchefer och rektorer har inte lång tid på sig nu. När höstterminen börjar ska alla lärare, också de som varit anställda i många år, ha lärarlegitimation. Utan legitimation får läraren inte sätta betyg.

Skolcheferna måste dessutom ha placerat rätt person på rätt plats, eftersom en lärare är behörig bara i de ämnen och årskurser som anges i legitimationen.

Annons

Det står redan nu klart att detta jättepussel är långt ifrån färdigt. Denna termin saknar fortfarande nästan var tredje grundskolelärare (32 procent) behörighet i ämnena de undervisar i, enligt Skolverkets statistik. Siffran omfattar alla lärare, oavsett arbetsgivare.

Riktigt allvarligt

I fem av landets kommuner är de behöriga lärarna i minoritet.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström sammanfattar läget som "riktigt allvarligt":

””

TT:s karta över behörigheten visar att kommuner med bra utgångsläge finns i norr och söder, i glesbygd och storstadsområden. Omvänt är kommuner med svaga siffror också spridda över landet. Skillnaderna inom länen är också stora. I Västra Götaland, till exempel, varierar andelen obehöriga lärare mellan 19 och 50 procent. Små kommuner är mer sårbara, men de tre storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm ligger alla under rikssnittet.

””

Slagsmål

Bäst till ligger lilla Ydre i Östergötland. Men det kan komma att ändras, påpekar skolchef Elsie Johansson:

””

Ystad ligger också bra till, och framför allt i de kommunala skolorna. Full behörighet har varit ett politiskt mål sedan flera år, säger Stefan Ahlbeck, chef för administration och bemanning vid kultur- och utbildningsförvaltningen.

””

Men varken Ydre eller Ystad kan skryta med höga lärarlöner, tvärtom.

””

Fler elever

Annons

Första gången Skolverket mätte ämnesbehörigheten var förra läsåret. Sedan dess har läget förbättrats bara marginellt (från 33 procent), trots att tusentals lärare fått ut sin legitimation eller breddat sin behörighet. I så många som 120 kommuner har behörighetsläget i stället försämrats - marginellt eller mer påtagligt.

Men det är inte så förvånande med tanke på det skriande behovet av lärare, säger Christina Sandström:

””

Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, säger att mindre attraktiva skolor och skolhuvudmän förlorar i dragkampen om lärarna.

””

Sjunker ihop?

Det var alliansregeringen som skärpte behörighetskraven och införde lärarlegitimationen med tajt tidsschema. Nu riskerar den rödgröna regeringen att se reformen sjunka ihop av lärarbrist, olika förutsättningar i olika delar av landet och - vad det tycks - varierande ambitionsnivåer. TT har sökt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Hans statssekreterare Helene Öberg påpekar att staten bidragit med Lärarlyftet, högskolekurser för lärare som behöver bredda sin behörighet. Men kurserna har gått halvtomma.

””

Bristen på behöriga lärare talar ändå för att fortsätta erbjuda Lärarlyftskurser på permanent basis, vilket Skolverket föreslog härom dagen.

””

TT: Är det rimligt att behörighetsläget varierar så mycket mellan kommunerna?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons